2018. február 11., vasárnap

Húsleves másképp

Nagyon szeretjük a húslevest, főleg azt, ami borjúhúsból készül. Szombatonként teszünk egy nagy körsétát a piacon és megkeressük a tökéletes borjúlábszárat, egy hölgytől (mindig ugyanattól) beszerezzük a leveszöldségeket és még délután elkészítjük a levest kuktában. Vasárnap aztán nyugodtan elmehetünk a templomba, mert mire hazaérünk csak a tésztát kell belefőzni a levesbe, vagy a daragauskát... attól függ, hogy éppen mit kívánunk. Ilyenkor a kedvenc másodikom a krumplipüré paradicsommártással, hozzá a főtt borjúhús, ahogy a székelyek nevezik: sóbanfőtt. A levesben főtt zöldségeket és a húst lehet felhasználni ehhez a továbbgondoláshoz...


Borjúbecsinált, húslevesből 



Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg borjúlábszár, 5 szál sárgarépa, 2 petrezselyem, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 1 fej hagyma, 20 szem bors, 1 teáskanál só, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl.. 

Elkészítése: A borjúlábszárat megmossuk, beletesszük egy fazékba(vagy a kuktába), hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a szemes borsot, megsózzuk, majd felöntjük vízzel. Felforraljuk, leszedjük a habját, végül mérsékelt hőfokon, fedő alatt 1-2 órán át főzzük. Ha kuktában készül, akkor a kutát lezárjuk, mérsékelt hőfokon főzni kezdjük benne a levest, felszisszenéstől számítva 1 órán át.
Amikor a hús megpuhult, levesszük a tűzről, hagyjuk szállni, a leves szűrőbe egy papírtörlőt teszünk, és ezen át leszűrjük, hogy szép tiszta legyen. A zöldségeket feldaraboljuk, a húst leszedjük a csontról, és a tiszta részeit felaprítjuk, a zöldségekkel együtt beletesszük a levesbe, felforraljuk. A tojás sárgáját kikavarjuk a tejföllel, és a tűzről levett levesbe csorgatjuk, jól összekavarjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...