2018. február 12., hétfő

A sárgaborsó szinte bárhol beszerezhető, nevetségesen olcsó és korlátlan ideig eláll, így érdemes spájzolni belőle, s amikor hirtelen kell valami finomsággal előállni, alapanyagként kiváló. A sárgaborsó nem más, mint az éretten leszüretelt borsó termése. A borsót szárítják, majd tisztítják, hántolják. Így esik szét a borsószem két félgömb alakú részre, és nem tartalmaz már héjat. Az étkezési célokra termesztett száraz sárgaborsó rengeteg, a szervezet számára jótékony anyagot tartalmaz. Télen, kora tavasszal, amikor friss zöldségekből még csekély a felhozatal, kifejezetten ajánlatos a fogyasztása.
Mi nagyon szeretjük, krémleves, vagy főzelék formájában szoktuk fogyasztani.

 Sárgaborsó főzelék


Hozzávalók 4 személyre:25 dkg sárgaborsó, 1 fej hagyma, 1 cikk fokhagyma , 1 l zöldségleves, 2 db babérlevél, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika,só, bors, 1 evőkanál olaj, 8 szelet húsos angolszalonna.

Elkészítése: A sárgaborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Felhasználás előtt leszűrjük. A felforrósított olajon megdinszteljük a megtisztított, apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
Hozzáadjuk a pirospaprikát vigyázva, hogy ne égjen oda. Beletesszük a leszűrt  sárgaborsót, a babérleveleket, felöntjük annyi levessel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzzük . Ha túl sok folyadékot szív magába, vízzel pótoljuk. Addig főzzük míg a szemek kissé szétesnek, ettől kezdve gyakrabban kavargatjuk, hogy krémes állagú legyen.A sült szalonnával, savanyú káposztával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...