2020. december 10., csütörtök

Csicsóka krémleves

A csicsókával most ismerkedtem meg. Szerelem első kóstolásra. Édeskés íze hasonlít a dióéra. Olyan roppanós, mint a friss, hónapos retek és olyan tápláló, mint a krumpli. Hát persze, hogy a csicsókáról van szó, de nevezhetném csókapityóknak, földialmának vagy tótrépának is, de topinambur, jeruzsálemi articsóka neveken is találkozhatunk vele piacokon. Nem is az a lényeg, hogyan nevezzük, sokkal inkább az, hogy mennyit eszünk belőle, ugyanis nagy szolgálatot teszünk vele magunknak. Tartalmaz egy inulin nevű anyagot, melyet diabetikus készítmények előállítására használnak. A jó hír, hogy a csicsókából még akár alkohol is készülhet. Ha van egy kis kertecskénk érdemes csicsókát telepíteni bele. Egyszer kell elültetni, annyira igénytelen, hogy nem kell törődnünk vele, szép sárga virágai kertünk díszévé válnak. Gumóiból még télen is szüretelhetünk, de azonnal fogyasszuk el, amit felszedtünk. Alaposan mossuk meg, majd tegyük vízbe, mint a krumplit, hogy ne barnuljon meg. Fogyasszuk bátran, segítségünkre lesz az elhízás kezelésében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de rákmegelőző élelmiszerként is számon tartják. Magas a rosttarttalma, a krumpliénál hatszor nagyobb. Csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Ha a bélflóránkat szeretnénk regenerálni, akkor szerezzünkbe egy halom csicsókát és együk bátran nyersen, sülve, főve.





Csicsóka krémleves póréval 

Hozzávalók 2 személyre: 20 dkg póréhagyma, 30 dkg csicsóka, ételízesítő, 1 dl tejszín, 2 evőkanál tökmagolaj, 2 evőkanál magkeverék. 

Elkészítése: A megtisztított pórét feldaraboljuk, beletesszük egy fazékba. Annyi vizet öntünkrá, hogy ellepje, beletesszük az ételízesítőt és mérsékelt hőfokon 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt csicsókát és újabb 10 percig főzzük. Nagyon fontos, hogy a főzés lassú és kíméletes legyen, hogy minél több tápanyagot megőrizzünk. A csicsóka nagyon hamar megfő. Amikor puha, botmixerrel pürésítjük, annyi vizet adunk még hozzá, hogy az általunk kedvelt sűrűséget érje el, megóstoljuk, ha szükséges utánasózunk, beletöltjük a tejszínt és felforraljuk. Tálaláskor a leves tetejére csöpögtetjük a tökmagolajat és megszórjuk a magkeverékkel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...