A karácsonyi étkezések főszereplői a finom, illatos pecsenyék. Amikor a család körbeüli a terített asztalt, bátran gondolkodhatunk nagyban, egyben is süthetjük a húst, csak készítsük elő megfelelően és finom, szaftos lesz. A tányér és az asztali díszek még ünnepélyesebbé teszik az együttlétet. Ezúton is köszönöm a tányérokat kedves tanítványaimnak és az őket megálmodó Kavixart -nak!
Illatos pecsenye
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg sertéstarja egy darabban, 1 zacskó forraltbor fűszerkeverék (Nem
a cukros, hanem az illatos magvakból álló változat. Ha nem sikerül beszerezni
akkor pár szem szegfűszeg, csillagánizs, őrölt szerecsendió, szegfűbors,
narancshéj.), 4 cikk fokhagyma, 1 fej hagyma, 4 szelet bevagdodott szalonna, 3
dl házi bor vagy rozé, só, bors, egy kevés olaj.
Elkészítése: A
húst bedörzsöljük sóval, borssal, majd egy jó mély tálba tesszük. A bort
felforraljuk, hozzáadjuk az összes fűszert, pár percig együtt forraljuk, majd
kihűtjük és a húsra töltjük. Beletesszük a megtisztított, feldarabolt hagymát
és a felaprított fokhagymát is. Fóliával letakarjuk és 24 órán át a
hűtőszekrényben hagyjuk. Sütés előtt kivesszük a húst a pácléből és serpenyőben
egy kevés olajon minden oldalát jól lepírítjuk. Egy mély tepsi aljára tesszük a
szalonnaszeleteket, rárakjuk a húst, ráöntjük
leszűrt páclevet, a hagymát és a fokhagymát a szúrőből és lefedve, forró
sütőben 60 percig sütjük. Levesszük a fedőt és újabb 15 perc alatt pirosra
sütjük. Főtt krumplival tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése