Egy ínycsiklandó
házi szendvics mindent meggyógyít. Ha pedig nincs szükség a gyógyerejére, éhség
ellen is kitűnően alkalmazható. Az igazán jó szendvicsnek az alapja is otthon
készül. Legyn szó zsömléről, kifliről vagy éppen ciabattáról a végeredmény
kitűnő lesz. Mindezek mellett próbálkozhatunk bagellel is, ez a huncut, középen
lyukas péksütemény a család kedvence lesz. Érdekessége, hogy sütés előtt
megfőzik a tésztát, ami ettől finom puha lesz és nagyon sokáig, akár tíz napig
is frissen eláll. Jól hangzik? Vágjunk bele!
Bagell
Hozzávalók 8
darabhoz:
60 dkg liszt, 15
g élesztő, 3 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál olaj.
A főzővízhez: 1 teáskanál só, 2 evőkanál méz. A tetejére: 1 tojás és magvak
kedvünk szerint.
Elkészítése:
1. A lisztet
tálba szitáljuk, kis mélyedést képezünk a közepén, belemorzsoljuk az élesztőt,
hozzáadjuk a cukrost és a sót, egy kevés vizet, kicsit összekavarjuk és pár
percig hagyjuk dolgozni.
2. A többi víz és
az olaj hozzáadásávak kidagasztjuk a tésztát, majd meleg helyen, letakarva egy
órán át kelesztjük.
3. A megkelt
tésztát átgyúrjuk és 8 kis cipóra osztjuk, hagyjuk pihenni, közben egy
ötliteres nagy lábasban feltesszük a vizet főni.
4. Mindegyik kis
cipót hosszúra sodorjuk, majd gyűrűt formálunk belőle.
5. A vízhez adjuk
a sót és a mézet. Felforraljuk, de ne lobogjon. A tésztagyűrűket beledobjuk a
vízbe, mindkét oldalukon fél percig főzzük.
6. A vízből
kiemelt gyűrűket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert
tojással és megszórjuk magvakkal, durva szemű sóval. 220 fokra előmelegített
sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése