2020. december 20., vasárnap

Királyi vasárnap

 A vasárnap attól más, hogy nem hétköznap. Ki hitte volna? Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem kell a konyhában görnyedni, mégis finomat eszünk, ráadásul itthon, mert sajnos minket nem hív senki vasárnapi ebédre.



 A megoldás a marhahúsleves, amit kuktában készítünk el, még szombaton, aztán másnap egy órácska alatt az asztalra varázsoljuk a lakomát: leves, főtt hús krumplipürével és paradicsommártással.

Marhalábszárat szoktunk vásárolni, megmossuk, kuktába tesszük és hozzáadjuk a zöldségeket: 4 szál megtisztított murok, 1 szál megtisztított petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 közepes méretű zsenge karalábé. Kell még bele 40 szem bors. Azért negyven, mert a férjem minden szeret pontosan tudni. Ha ő teszi bele a borsot, tudnia kell mennyi az annyi. Ha én teszem bele csak beledobok egy marékkal. Fűszerezésnek még jöhet bele egy csapott evőkanál só, egy csapott evőkanál ételízesítő, amit a patikában veszek, szárított zöldség van benne meg tengeri só. Feltötljük vízzel és a szisszenéstől számított egy órán át főzzük. levesszük a tűzről és másnapig rá se nézünk. Amikor elkezdjük készíteni az ebédet krumplit hámozunk és odatesszük főni. A kuktáról levesszük a fedőt, fellangyosítjuk, kiveszük a húst és a zöldségeket, a csontokból kivájjuk a velőt és pirítós kenyérre kenve egy pohár pálinkát iszogatva jó étvággyal elfogyasztjuk. 



Addig a húslé megszáll, az a kis zavarosság, ami volt benne, leszáll az aljára. ha a velőskenyér elfogyott, le lehet szűrni, mindig teszek egy papírtörtlőt is a szűrőbe, hogy tiszta legyen a leves. Ami az alján marad, azt félreteszem a mártásba. Ha a húslé megvan, akkor egy tojás fehérjét pici sóval kemény habbá verem, beleteszem a sárgáját is és 2 evőkanál búzadarát. Jól összekeverem és félreteszem, amíg a húslé felfő. Akkor ellenőrzöm, hogy jó-e az állaga. Általában kell még bele egy evőkanálnyi búzadara. Belekeverem és kis galuskákat szaggatok a levesbe. Az első után szünetet tartok, ha szétesik még teszek darát a masszába. Forralok rajta egyet, leveszem a tűzről és apróra vágott petrezselyemmel meghintem. 



A mártáshoz egy kevés oalajt hevítek, beleteszek 2 evőkanál lisztet, lepirítom, felöntöm a megmaradt langyos levessel és habverővel krémesre kavarom. Jöhet bele 1 pohárparadicsomlé, ételízesítő, bors és apróra vágott bazsalikom, meg a főtt hús, apróra darabolva. Közben a krumpli is megfőtt, elkészülhet a püré. És már tálalhatunk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...