2017. július 29., szombat

Fűszeres húsgolyók

Szeretem a fasírtot, még mindig él emlékeimben gyermekkorom kemencében sült fasírtjainak emléke. Gyakran szoktam sütőben sütni ezt a finom húsételt, általában zöldségekkel együtt. Így köret és hús együtt készül el, a munka is kevesebb. Vasárnap ebédre készült, ilyenkor mindhárman együtt eszünk a szépen terített asztalnál,  az ünnepi hangulatban a megsült golyókról elfelejtettem fényképet készíteni.

Fűszeres húsgolyók 


Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vegyes darált hús,2 evőkanál zsemlemorzsa,  1 fej hagyma, 4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál piros paprika, 1 teáskanál szárított, morzsolt oregano, 1 teáskanál szárított, morzsolt petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű, 1 evőkanál zsír, 4 szál sárgarépa, 8 kisebb krumpli.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, 4 részre vágjuk és beletesszük a késes aprítóba, hozzáadjuk a megtisztított fokhagymacikkeket és a tojást. A fűszereket egy tálkába mérjük, és jól összekeverjük, a felét beletesszük az aprítóba, majd jól összedaráljuk. A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a fűszeres tojást, jól összedolgozzuk. A sárgarépát és a krumplit meghámozzuk, előbbit csíkokra, utóbbit hasábokra vágjuk. Egy tepsit vastagon kikenünk zsírral.  A szélén elrendezzük a sárgarépát és a krumplit, középre pedig a húsos masszából gyúrt nagyobbacska golyókat. A zöldségeket jól megszórjuk a megmaradt fűszerkeverékkel majd a tepsit forró sütőbe toljuk, 45 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...