2017. július 27., csütörtök

Sokzöldséges húsgombóc leves


A gyökérzöldségek és minden más levesbe való zöldség ilyenkor a legzsengébb, szinte alig kell hámozni őket és nagyon hamar megfőnek. A zöldséglevesek időszaka ez, a verőfényes nyári hétköznapok zamatos ebédeinek édes ízével. Ha ünnepi levest szeretnénk, egy kis hússal vagy akár húsgombóccal is feldobhatjuk, kilépve a klasszikus recept árnyékából.

Sokzöldséges húsgombóc leves 


Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg leveszöldség (sárgarépa, karalábé, petrezselyem, zeller), 30 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 dl tejföl, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 tojás, só, bors, pirospaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt.

Elkészítése? A zöldségeket megtisztítjuk, kockára vágjuk és 1 l vízben feltesszük főni. 20 percig főzzük. A rizst megmossuk és 1 dl vízben mérsékelt hőfokon addig főzzük, míg a víz teljesen elfő, majd lefedve hagyjuk kihűlni. A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, ízlés szerint sót, borsot, pirospaprikát, a megtisztított nagyon apróra vágott hagymát és fokhagymát, valamint az előfőzött rizst és jól összedolgozzuk. A levest felöntjük újabb 1 l vízzel, megsózzuk, tetszés szerint ízesítjük, beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet is. Amikor felforr, a húsos masszából siónyi gombócokat gyúrunk, és a levesbe tesszük. Amikor a massza elfogyott, mérsékeljük a hőfokot és lefedve 15 percig főzzük. A tejfölt simára kavarjuk a liszttel, adunk hozzá apránként egy-egy keveset a forró levesből, jól elkavarjuk, majd besűrítjük vele a levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...