Sajt témában eléggé szélsőséges az emberei ízlése. Vannak,
akik a karakteres, markáns ízeket szeretik, míg mások inkább a semlegesen finom
lágy ízharmóniára vágynak. Ez utóbbi tábor bátran kóstolhatja a gouda sajtokat, a hollandok büszkeségét. Íze és
állaga könnyen befogadható, még éretten sem túl erős. Emellett kiválóan
szeletelhető, könnyen reszelhető. A zsírtartalma is éppen megfelelő ahhoz, hogy
élvezhetően olvadjon, ételekben, szendvicsekben egyaránt kiváló alapanyag, sőt
még a rántott sajt rajongói sem csalódnak majd benne.
Rákocskákkal töltött gouda sajtos gomba
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg vaj, 8 nagy csiperke, 1 sárgarépa, egy kis doboz konzerv kukorica (250
g),egy kisebb fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 10 dkg apró rák, 1 dl tejszín, 1 dl
tejföl, 1 teáskanál provance-i fűszerkeverék, só.
Elkészítése: A
gombafejeket jó alaposan megmossuk, kiemeljük a szárakat, majd üregükkel
felfelé egy sütőlapra vagy tűzálló tálba helyezzük. A vajat serpenyőben
felolvasztjuk. Beletesszük a felszeletelt hagymát és fokhagymát, megszórjuk a
fúszerkeverékkel és sóval, beletesszük a megtisztított, felkockázott sárgarépát
is és állandóan kevergetve addig sütjük, amíg a répa megbarnul. Ekkor
hozzáadjuk a leszűrt kukoricát, a rákocskákat, addig sütjük tovább, amíg a
rákocskák egészen összegömbölyödnek. Levesszük a tűzről. Egy tálban
összekeverjük a tejszínt és a tejfölt, hozzáadjuk a kesütött hozzávalókat,
összekavarjuk. Az egészet a gombafejekbe töltjük, majd 170 fokon 40 percig
sütjük. Vajban párolt újburgonyával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése