2019. szeptember 4., szerda

Ragacsos, omlós borda

A csodálatos lassúfőző
Ha most azt állítom, hogy 6-7 órán keresztül főzök egy ételt és ez nekem tetszik, talán sokan azt gondolják, hogy elment az eszem... És igazuk is lenne, ha ott kellene mellette állnom és fáradoznom kellene a szüntelen kavargatással meg egyéb pepecseléssel. De mi történik akkor, ha azt mondom, hogy az előkészített étel szépen elkészül nélkülem is, én meg a főzési idő alatt nyugodtan elmehetek moziba, színházba vagy bárhová, ahová csak szeretnék és hazatérésemkor meleg, ínycsiklandó étel vár? Így már jobban hangzik, igaz? Na, ezt tudja a lassúfőző, idegen nevén slow cooker.
Világhódító útja már több, mint harminc éva tart, amikor valóságos mozgalom indult a gyorsétkezés és mindennapi rohanás ellen. A fast food, vagyis gyors ételek ellenében kezdtek el slow foodot, vagyis lassú ételt hirdetni és megszületett hozzá az eszköz a slow cooker is.
A lassú főzésű ételek hamarosan meghódították a világot, ma már számos rajongójuk van és az edény elterjedésével ez a tábor csak nő. Bevallom egy ideje már ott lapul a konyhaszekrényben, de csak nemrég kezdtem el behatóan tanulmányozni használat közben, de számos kipróbálásra váró ötlet született meg már az első próbálkozások alkalmával. 


Ragacsos, omlós borda


Hozzávalók 2 személyre: 1 kg húsos borda egyben, 2 szál sárgarépa, 2 kisebb hagyma, 8 cikk fokhagyma, só, bors, 3 dl füstölt barbecue szósz, 1 evőkanál szezámmag.
Elkészítése: A bordacsíkot középen kettőbe vágjuk, sóval, borssal bedörzsöljük és beletesszük a lassúfőzőbe. Hozzáadjuk a meghámozott sárgarépát, a megtisztított hagymát és fokhagymát. 2 dl barbecue szószt ugyanannyi vízzel összekeverünk és beletöltjük a főzőbe. Lefedjük, 5 órán át magas fokozaton hagyjuk készülni. Kiemeljük a húst a főzőből, bekenjük az egyik oldalát a megmaradt szósszal és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 8 percig forró sütőben pirítjuk. Megfordítjuk, a másik oldalát is megkenjük és ugyanannyi ideig pirítjuk. Közben a fokhagymát és a sárgarépát is kivesszük a főzőből. A fokhagymát egy salátástálba tesszük, villával összetörjük, hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, meglocsoljuk gazdagon a hús főzőlevével és megszórjuk a szezámmaggal. A pirosra sült bordát feldaraboljuk, tálra rendezzük, petrezselymes burgonyával és a sárgarépa salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...