A csodálatos lassúfőző
Ha most azt állítom, hogy 6-7 órán
keresztül főzök egy ételt és ez nekem tetszik, talán sokan azt gondolják, hogy
elment az eszem... És igazuk is lenne, ha ott kellene mellette állnom és
fáradoznom kellene a szüntelen kavargatással meg egyéb pepecseléssel. De mi
történik akkor, ha azt mondom, hogy az előkészített étel szépen elkészül
nélkülem is, én meg a főzési idő alatt nyugodtan elmehetek moziba, színházba
vagy bárhová, ahová csak szeretnék és hazatérésemkor meleg, ínycsiklandó étel
vár? Így már jobban hangzik, igaz? Na, ezt tudja a lassúfőző, idegen nevén slow
cooker.
Világhódító útja már több, mint harminc
éva tart, amikor valóságos mozgalom indult a gyorsétkezés és mindennapi rohanás
ellen. A fast food, vagyis gyors ételek ellenében kezdtek el slow foodot,
vagyis lassú ételt hirdetni és megszületett hozzá az eszköz a slow cooker is.
A lassú főzésű ételek
hamarosan meghódították a világot, ma már számos rajongójuk van és az edény
elterjedésével ez a tábor csak nő. Bevallom egy ideje már ott lapul a
konyhaszekrényben, de csak nemrég kezdtem el behatóan tanulmányozni használat
közben, de számos kipróbálásra váró ötlet született meg már az első
próbálkozások alkalmával.
Ragacsos, omlós borda
Hozzávalók 2 személyre: 1 kg húsos borda
egyben, 2 szál sárgarépa, 2 kisebb hagyma, 8 cikk fokhagyma, só, bors, 3 dl
füstölt barbecue szósz, 1 evőkanál szezámmag.
Elkészítése: A bordacsíkot középen kettőbe
vágjuk, sóval, borssal bedörzsöljük és beletesszük a lassúfőzőbe. Hozzáadjuk a
meghámozott sárgarépát, a megtisztított hagymát és fokhagymát. 2 dl barbecue
szószt ugyanannyi vízzel összekeverünk és beletöltjük a főzőbe. Lefedjük, 5
órán át magas fokozaton hagyjuk készülni. Kiemeljük a húst a főzőből, bekenjük
az egyik oldalát a megmaradt szósszal és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 8
percig forró sütőben pirítjuk. Megfordítjuk, a másik oldalát is megkenjük és
ugyanannyi ideig pirítjuk. Közben a fokhagymát és a sárgarépát is kivesszük a
főzőből. A fokhagymát egy salátástálba tesszük, villával összetörjük,
hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, meglocsoljuk gazdagon a hús főzőlevével
és megszórjuk a szezámmaggal. A pirosra sült bordát feldaraboljuk, tálra
rendezzük, petrezselymes burgonyával és a sárgarépa salátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése