Ősz beköszöntével kedvünkre válogathatunk a
finom, lédús gyümölcsök között. Leginkább desszertként tudjuk elképzelni őket a
tányérunkon, pedig az erdélyi ember előszeretettel emeli be a főfogások közé
őket, leves, köret vagy mártás formájában. A mártások izgalmas ízekkel
gazdagíthatják a fő fogást, kellemesen kiemelik a húsok ízét, és amennyiben
bátran nyúlunk az őszi gyümölcsökhöz is, amikor alapanyagot keresünk, érdekes
ízvilág tárul fel előttünk. Őszi gyümölcseink közül leginkább a szilva kínálja
magát, de készíthetünk mártást szőlőt, vagy akár diót felhasználva.
Széles metélt diómártásban, dióval grillezett telemeával
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg szélesmetélt, 5
dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, 20 dkg telemea, 10 dkg dióbél, 1 cikk
fokhagyma.
Elkészítése: A szélesmetéltet lobogó sós
vízben kifőzzük, leszűrjük. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a
lisztet és kicsit pirítjuk, majdbeletöltjük a tejszínt, habverővel kevergetve
addig forraljuk, míg krémes állagú nem lesz. Beletördelünk 5 dkg telemeát,
tovább forraljuk, amííg felolvad, majd beletesszük a dió felét, amit előzőleg
apróra vágtunk, belereszeljük a fokhagymát és addig forraljuk, amíg krémes nem
lesz. Ha túlságosan besűrűsödne, adunk még hozzá egy kevés tejszínt, ha pedig a
telea nem olvad fel, turmixgéppel segítünk rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése