2019. szeptember 3., kedd

Diómártás



Ősz beköszöntével kedvünkre válogathatunk a finom, lédús gyümölcsök között. Leginkább desszertként tudjuk elképzelni őket a tányérunkon, pedig az erdélyi ember előszeretettel emeli be a főfogások közé őket, leves, köret vagy mártás formájában. A mártások izgalmas ízekkel gazdagíthatják a fő fogást, kellemesen kiemelik a húsok ízét, és amennyiben bátran nyúlunk az őszi gyümölcsökhöz is, amikor alapanyagot keresünk, érdekes ízvilág tárul fel előttünk. Őszi gyümölcseink közül leginkább a szilva kínálja magát, de készíthetünk mártást szőlőt, vagy akár diót felhasználva.

Széles metélt diómártásban, dióval grillezett telemeával


Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg szélesmetélt, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 1 teáskanál liszt, 20 dkg telemea, 10 dkg dióbél, 1 cikk fokhagyma.
Elkészítése: A szélesmetéltet lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A mártáshoz felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet és kicsit pirítjuk, majdbeletöltjük a tejszínt, habverővel kevergetve addig forraljuk, míg krémes állagú nem lesz. Beletördelünk 5 dkg telemeát, tovább forraljuk, amííg felolvad, majd beletesszük a dió felét, amit előzőleg apróra vágtunk, belereszeljük a fokhagymát és addig forraljuk, amíg krémes nem lesz. Ha túlságosan besűrűsödne, adunk még hozzá egy kevés tejszínt, ha pedig a telea nem olvad fel, turmixgéppel segítünk rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...