Az ősz egyik legédesebb ajándéka a szilva. Leginkább a szilvapálinkában nyer értelmet a léte, de azért kerülhet süteménybe, készíthetünk belőle lekvárt, vagy akár mártást is.
Pikáns szilvamártás
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg szilva, 5 dkg vaj, 1 fej lila
hagyma, 2 dl félédes vörösbor, 2 evőkanál cukor, 8 szem szegfűbors, 4
szegfűszeg, csipetnyi só, bors.
Elkészítése: A vajat serpenyőben
felolvasztjuk, beletesszük a megtisztított, felszeletelt hagymát,
megdinszteljük. Rászórjuk a cukrot és állandóan kavargatva addig sütjük, amíg a
cukor teljesen felolvad, akkor beletöltjük a bort és jól összekavarjuk. Amikor
újra forrnikezd, hozzáadjuk amegmosott, kimagvalt, feldarabolt szilvát és a
főszereket. Mérsékelt hőfokon addig főzzük, amíg a szilva teljesen elfő, csak a
héja marad. Levesszük a tűzről, sűrű szűrőn átpasszírozzuk,majd újraforraljuk.
Kitűnően illik kacsamellhez, sült csülökhöz vagy más nehéz húsokhoz.
Mennyi szilva kell a recepthez???!!!
VálaszTörlésÚgy 15 dkg.Kb. 10 nagyobb szem.
VálaszTörlés