Kelt tésztából
nagyon sok finomság készíthető. Ugyanez igaz akkor is, ha kelt tésztával
gondolkodunk. A tésztába csomagolt húsok főételként vagy italkorcsolyaként
egyaránt megállják a helyüket. Az alábbiakban egy kelt tészta bundában sült
fasírt mutakozik be.
Kelt tésztában
sült fasírt
Hozzávalók 1
tepsihez: Fasírt: 30 dkg darált hús, 1 kisebb fej hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1
mokkáskanál só, csipetnyi bors, 1 teáskanál provancei fűszerkeverék, 4 dkg
zsemlemorzsa, 1 tojás. A tésztához: 25 dkg liszt, 125 g élesztő, 1,5 dl tej, 1
mokkáskanál cukor, csipetnyi só, 3 evőkanál olaj. A tetejére: 1 tojás sárgája,
1 evőkanál tejföl, 2 evőkanál szezámmag.
Elkészítése:
1. A fasírthoz a
darált húst keverőtálba tesszük, ráreszeljük a hagymát és a fokhagymát,
rászórjuk a fűszereket, majd hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát.
2. A masszát jól
összedolgozzuk, diónyi darabokat csípünk ki belőle és hosszúkás rudakká
formáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 200 fokos sütőben 35 perc
alatt megsütjük.
3. A tésztához a
lisztet dagasztótálba szitáljuk. Egy mélyedést képezünk benne. A tejet
fellangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot,
összekavarjuk és beleötjük a mélyedésbe. 15 percig letakarva pihentetjük.
4. Jól összedolgozzuk,
amikor a tésztát kidagasztottuk, hozzágyúrjuk az olajat is. Letakarva 50 percig
kelesztjük.
5. A megkelt
tésztát liszt nélküli deszkán átgyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk, majd csíkokra
vágjuk.
6. A
tésztacsíkokat a kihűlt fasírtrudakra tekerjük. Megkenjük a tejföllel elkevet
tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és forró sütőben 15 perc alatt pirosra
sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése