Éppen 11 évvel ezelőtt, január 3-án, vasárnap jelent meg az első bejegyzésem itt, a blogon, amit azért indítottam el, mert nagy hatással volt rám a Julie és Julia című film, melynek főszereplője egy ikonnak számító szakácskönyv receptjeit készítette el napról-napra és osztotta meg egy blogban. Kezdetben nem nagyon tudott főzni, de a felvállalt feladatok alatt sokat tanult, barátai örömére, akiket gyakran megvendégelt az elkészített fogásokkal. Én sem tudok főzni. Pontosabban soha senki nem tanított, leszámítva a nagymamám néhány próbálkozását, azokon a nyarakon, amikor ketten maradtunk otthon és igyekeztünk a munkából hazatérő családtagok élelmezését megoldani. Nagymama volt az agy, én voltam a kéz, mert ő szegényke nem tudott mozogni. De színesen és lelkesen magyarázott, türelme, mint a tenger. Nem tudok, de szeretek főzni, néha egész jól sikerülnek a próbálkozásaim, az elmúlt évtized sok tapasztalattal gazdagított, kipróbáltam sokmindent és eldőlt mit szeretünk, mit nem. A fejlődést én látom, remélem más is, elég, ha csupán a fotókat nézzük.
Az elmúlt tizenegy évben hol szorgalmasabban, hol pedig ritkábban osztottam meg a konyhában átélt élményeket azokkal, akik követésre méltónak tartották a bejegyzéseimet. Szeretném megköszönni mind a 74 követőmnek, hogy velem vannak, olvasnak. Kevés megjegyzés érkezik, van közöttük kedves, kevésbé kedves is, de mindegyiket elolvasom és igyekszem tanulni belőle.
Évfordulós bejegyzésnek íme egy abszolút kedvenc.
Csülök lila
káposztával
Hozzávalók 2 személyre: egy közepes méretű füstölt csülök, 1 evőkanál
ételízesítő, 2 szál sárgarépa, 2 babérlevél, 30 dkg lila káposzta, só,1
evőkanál olaj, bors, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 30 dkg kisebb
szemű krumpli, 1 teáskanál só, 1 teáskanálprovancei fűszerkeverék, 1 evőkanál
zsír.
Elkészítése:
1. A csülköt
megmossuk és kuktába tesszük. Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, az
ételízesítőt, a babérlevelet, felöntjük vízzel, majd lezárjuk a kuktát és a
csülköt a kukta jelzésétől számított 1 óra alatt puhára főzzük.
2. A káposztát
legyaluljuk, hozzáadunk 1 teáskanálnyi sót és „összegyúrjuk”.
3. Egy mefelelő
méretű lábasba tesszük az olajat, majd hozzáadjuk a kicsavart káposztát,
lefedjük és mérsékelt hőfokon, gyakran kavargatva megpároljuk. Amikor a
káposzta puha, hozzáadjuk a balzsamecetet és mézet is, jól összekavarjuk,
kicsit még sütjük.
4. A krumplit
meghámozuk, hasábokra vágjuk és lobogó sósvízben 8 percig főzzük, majd
leszűrjük.
5. Egy tepsit jó
kikenünk zsírral. Beletesszük a megfőtt csülköt, a bőrét jól bekenjük zsírral.
6. A csülök mellé
tesszük a leszűrt krumplit, meglocsoljuk egy kicsit olajjal és megszórjuk a
fűszerkeverékkel, majd a tepsit forró sütőbe toljuk és 40 perc alatt pirosra
sütjük a húst és a krumplit.
A tálaláshoz
levágunk a csülökből 2 szép szeletet, körítésként köré halmozzuk a sült
krumplit és a lila káposztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése