2021. január 3., vasárnap

11 éve készülnek finomságaim

 Éppen 11 évvel ezelőtt, január 3-án, vasárnap jelent meg az első bejegyzésem itt, a blogon, amit azért indítottam el, mert nagy hatással volt rám a Julie és Julia című film, melynek főszereplője egy ikonnak számító szakácskönyv receptjeit készítette el napról-napra és osztotta meg egy blogban. Kezdetben nem nagyon tudott főzni, de a felvállalt feladatok alatt sokat tanult, barátai örömére, akiket gyakran megvendégelt az elkészített fogásokkal. Én sem tudok főzni. Pontosabban soha senki nem tanított, leszámítva a nagymamám néhány próbálkozását, azokon a nyarakon, amikor ketten maradtunk otthon és igyekeztünk a munkából hazatérő családtagok élelmezését megoldani. Nagymama volt az agy, én voltam a kéz, mert ő szegényke nem tudott mozogni. De színesen és lelkesen magyarázott, türelme, mint a tenger. Nem tudok, de szeretek főzni, néha egész jól sikerülnek a próbálkozásaim, az elmúlt évtized sok tapasztalattal gazdagított, kipróbáltam sokmindent és eldőlt mit szeretünk, mit nem. A fejlődést én látom, remélem más is, elég, ha csupán a fotókat nézzük.

Az elmúlt tizenegy évben hol szorgalmasabban, hol pedig ritkábban osztottam meg a konyhában átélt élményeket azokkal, akik követésre méltónak tartották a bejegyzéseimet. Szeretném megköszönni mind a 74 követőmnek, hogy velem vannak, olvasnak. Kevés megjegyzés érkezik, van közöttük kedves, kevésbé kedves is, de mindegyiket elolvasom és igyekszem tanulni belőle.

Évfordulós bejegyzésnek íme egy abszolút kedvenc.

Csülök lila káposztával



Hozzávalók  2 személyre: egy közepes méretű füstölt csülök, 1 evőkanál ételízesítő, 2 szál sárgarépa, 2 babérlevél, 30 dkg lila káposzta, só,1 evőkanál olaj, bors, 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 30 dkg kisebb szemű krumpli, 1 teáskanál só, 1 teáskanálprovancei fűszerkeverék, 1 evőkanál zsír.

Elkészítése:

1. A csülköt megmossuk és kuktába tesszük. Hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, az ételízesítőt, a babérlevelet, felöntjük vízzel, majd lezárjuk a kuktát és a csülköt a kukta jelzésétől számított 1 óra alatt puhára főzzük.

2. A káposztát legyaluljuk, hozzáadunk 1 teáskanálnyi sót és „összegyúrjuk”.

3. Egy mefelelő méretű lábasba tesszük az olajat, majd hozzáadjuk a kicsavart káposztát, lefedjük és mérsékelt hőfokon, gyakran kavargatva megpároljuk. Amikor a káposzta puha, hozzáadjuk a balzsamecetet és mézet is, jól összekavarjuk, kicsit még sütjük.

4. A krumplit meghámozuk, hasábokra vágjuk és lobogó sósvízben 8 percig főzzük, majd leszűrjük.

5. Egy tepsit jó kikenünk zsírral. Beletesszük a megfőtt csülköt, a bőrét jól bekenjük zsírral.

6. A csülök mellé tesszük a leszűrt krumplit, meglocsoljuk egy kicsit olajjal és megszórjuk a fűszerkeverékkel, majd a tepsit forró sütőbe toljuk és 40 perc alatt pirosra sütjük a húst és a krumplit.

A tálaláshoz levágunk a csülökből 2 szép szeletet, körítésként köré halmozzuk a sült krumplit és a lila káposztát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...