2021. január 6., szerda

Húsos puliszka

 A puliszka téma nálunk egy kicsit vitatott... Van, aki a kemény puliszka híve, amit kiborítanal a lábasból és cérnával szeletelik. És va, aki a híg puliszka híve, amit kanállal kell kiadagolni... Nos, én ez utóbbiaé táborát szaporítom, már csak azért is mert a másik fajtát nem tudom elkészíteni. Ezért hígpuliszkát eszünk, leginkább túróval, tejföllel, de most egy jó kis húsos változatot készítettem. kimondottan azért, mert lehet hozzá savanyú káposztát enni, ami igazi csodaszer, főleg ilyenkor télen, mert a C vitamin szükségletünk jó részét fedezi, és a belekben is rendet rak. 

Húsos puliszka



Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg puliszkaliszt, 5 dkg vaj, 20 dkg darált hús, 2 evőkanál olaj, 1 fej hagyma, só, bors, 1 dl paradicsomlé, csipetnyi szárított, morzsolt bazsalikom, 1 jó marék reszelt sajt.

Elkészítése: Az oljat egy lábasban felhevítjük, megpároljuk benne a megtisztított apróra vágott hagymát, majd beletesszük a húst és állandóan kavarva addig sütjük, míg láthatóan világosabb színe lesz. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük a bazsalikommal, és mérsékelt hőfokon, fedő alatt 30 percig pároljuk. Közben ránézünk párszor és, ha szükséges, egy kis vizet adunk hozzá, hogy ne égjen oda, kevés szaftja is legyen.

A puliszkához felforralunk 3 dl vizet, teszünk bele egy csipetnyi sót, beleszórjuk a puliszkalisztet és habverővel addig kavarjuk, amíg megvastagszik. szorgalmasan dolgozni kell a kavarással, mert köpköd. Pár perc az egész. Levesszük a túzhelyről, lefedjük és 10 percre félretesszük. Belekavarjuk a vajat és kiadagoljuk a tányérba, majd gazdagon megrakjuk a forró húsos mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Savanyú káposztát kínálunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...