A tél vége felé haladva úgy érezzük, szinte kifut a lábunkból az erő.
Na, ilyenkor kell elővenni a céklát! Ez a vörös gumó, ha nem is csodaszer, de
nagyon értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszer. Javítja az erőnlétet,
teljesítményt, kitartást. A benne található nitrátok a szervezetbe jutva
átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez
több oxigén és tápanyag jut el. A benne található tápanyagok erősítik a
csontokat és a fogakat, segítenek a magas vérnyomás elleni küzdelemben,
méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően nem csupán
egészségesek, de szépek is leszünk, ha igyekszünk rendszeresen fogyasztani
belőle. A legkedvezőbb hatást akkor érjük el, ha nyersen fogyasztjuk, például
egy finom turmix formájában. Ha banánnal vagy almával turmixoljuk össze, nem
fogjuk érezni jellegzetes földízét. Kerülhet még az italunkba méz, gyömbér,
magvak is így kiválthatjuk vele a reggelit, óriási vitaminlökettel indítva a
napot, amit akár munkába menet is elkortyolhatunk. Ha ételeink alapanyagává
választjuk, akkor igyekezzünk kímélő eljárásokat alkalmazni az elkészítés
során, hogy minél több értékes tápanyagot vegyünk általa magunkhoz. Érdemes
sütőben sütni, párolni, így egészséges köretek kerülnek majd a családi
asztalra.
Egyszerű céklás köret
Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes méretű cékla, 2
szál sárgarépa, 6 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 teáskanál szárított,
morzsolt kakukkfű, 1 teáskanál szárított, morzsolt oregano, 1 teáskanál só.
Elkészítése: A céklát meghámozzuk, hasábokra vágjuk
és egy olyan edénybe tesszük, amin piros leve nem hagy maradandó nyomot.
Kiválóan alkalmas erre egy üveg salátástál. A meghámozott sárgarépát hosszában
négybe vágjuk majd feldaraboljuk és a céklához adjuk. Rászórjuk a fúszereket,
meglocsoljuk az olajjal és alaposan összeforgatjuk. A fűszeres olajos
zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk a meghámozott,
felkarikázott fokhagymával és forró sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kiváló
körete lehet rántott húsnak, sült kolbásznak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése