2014. augusztus 18., hétfő

Paradicsom üvegben


A nyári lédús paradicsomok gyakran eszünkbe jutnak télen is, főleg, ha egy zamatos szószra vágyunk. Erre a célra üvegben tartósíthatunk paradicsomot, akár különféle ízesítésekben is.Ezen már rég gondolkodom, elég gyakran vásárolok ugyanis paradicsomkonzervet a pizzaszószhoz. Persze amit veszek ízesítetlen, pedig milyen egyszerű lenne, csak turmixolni és kész. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kellő impulzust az adta, hogy a piacon egy gyönyörű ág kerti bazsalikomot találtam, otthon betettem a vázába és az egéz ház csak úgy illatozott.  Arra gondoltam, miért ne ízesíthetnék vele akár paradicsomkonzervet is. A másik nagy kedvencem, a fokhagyma sem maradhatott ki belőle. Ezt a konzervet érdemes olyankor készíteni, amikor paradicsomlevet főzünk, így nem kell külön kínlódni a lével.







Hozzávalók egy 8 dl-es üveghez: 6-8 kisebb paradicsom, 1 teáskanál só, 4 cikk fokhagyma, 2 dl forró paradicsomlé, 2-3 bazsalikomlevél.

Elkészítése: A paradicsomokat forró vízbe mártjuk ésa héjukat lehúzzuk. A megtisztított fokhagymacikkeket egy megmosott, száraz befőttesüveg aljára szórjuk. Beletesszük az üvegbe a paradicsomokat, közéjük rakosgatjuk a bazsalikomleveleket, felöntjük a megsózott, forró paradicsomlével. Az üvegeket takaróba bugyoláljuk és úgy hagyjuk kihűlni. Ha kihűltek felrakhatjuk a kamra polcára. Amikor szószt szeretnénk belőle készíteni nincs más dolgunk, mint botmixerrel pürésíteni.

1 megjegyzés:

  1. Így is nagyon jó ötlet, így sűrűbb, tényleg pizzához való lesz a végeredmény. Amit én évek óta szoktam, és idén is teszek el, sőt éppen a napokban az az, hogy a meghámozott paradicsomot üvegbe teszem, zellerlevelet teszek mellé, egy kicsi sót dobok rá, ledugaszolom, és kidunsztolom. A végeredmény szintén isteni, csak éppen amolyan saját levében eltett paradicsom lesz, mert enged ő magának elég levet. A koktélparadicsomot meg sem szoktam hámozni.

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...