2014. augusztus 26., kedd

Rántott zöldségek mártogatókkal


A nyár ugyan elillant, de azért nem kell végleg búcsút mondani a barátokkal, családdal elköltött vacsoráknak. Érdemes ehhez hozzávalókat a finom őszi zöldségekből válogatni, vagy még utoljára feltankolni abból, ami frissen kapható. Különleges, ünnepi jelleget ad a zöldségeknek, ha kirántjuk őket, ha pedig ínycsiklandó mártogatókat is kínálunk, akkor a siker garantált lesz.




Rántott karfiol
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg karfiol, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, só, ételízesítő, 2 dl olaj.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, lobogó sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük. Hagyuk egy kicsit hűlni, majd ételízesítővel elkevert lisztbe, felvert tojásba forgatjuk és forró olajban pirosra sütjük.
Rántott tök
Hozzávalók 4 személyre: 1 kisebb kerti tök, só, 2 tojás, 2 evőkanál liszt, 2 dl olaj.
Elkészítése: A tököt megmossuk és héjastól vékony karikákra vágjuk. Lesózzuk és hagyjuk pár órán át állni, majd leöblítjük. Lisztbe, felvert tojásba forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

Sült hagymás mártogató
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fej hagyma, só, 1 dl fehér bor, 0,5 dl olive olaj, 2 teáskanál magos mustár. 2 teáskanál édes mustár.
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, négybe vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megsózzuk, meglocsoljuk olive olajja és borral, majd forró sütőben 30 percig sütjük. Kihűtjük, kses aprítóban ledaráljuk. Hozzákeverjük a kétféle mustárt, ha szükséges még eggy kicsit megsózzuk.



Tökös mártogató
Hozzávalók: 15 dkg kerti tök, 1 dl tejföl, 1 evőkanál apróra vágott kapor, 3 cikk fokhagyma.
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, belsejét kivájjuk, kockára vágjuk. Annyi sós vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Amikor puha, leszűrjük, villával összetörjük. Kikavarjuk a tejföllel és zúzott fokhagymával, kaporral ízesítjük.



Görög joghurtos mártogató

Hozzávalók 4 személyre: 2 dl görög joghurt, 1 mokkáskanál oregano, 2 cikk fokhagyma, só.

Elkészítése: A görög joghurtot simra kavarjuk, megsózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az oregano, majd ismét jól összekeverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...