2014. augusztus 10., vasárnap

Kenyérlángos

Nagymamáink korában még jelentős ünnepnek számított a kenyérsütés, szívvel és szeretettel sütötték az asszonyok, családanyák a kenyeret, hiszen tudták, hogy szeretteiket táplálják vele. Természetesen ők sem voltak híjával az alkotóvágynak, így valaki, valamikor letépett egy darabot a kenyértésztából, kinyújtotta és úgy sütötte meg. Hogy még élvezetesebb legyen, került rá a kamra kincsiből is: egy kis szalonna, tejföl, fokhagyma, hagyma. Így született meg a kenyérlángos, ami sajnos a kenyérsütéssel együtt sokáig feledésbe merült, bár az utóbbi időben egyre többen fedezik fel ezt a magyaros ízekkel gazdagon megrakott finomságot. Ha kedvünk támad kísérletezni, az alaptésztát a magunk finomságaival is gazdagíthatjuk. Így tettem én is.

Kenyérlángos


Hozzávalók 3 tepsihez: 1 kg liszt, 8 dl víz, só, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dkg cukor, 5 dkg zsír.
A feltéthez: 5 dl tejföl, 10 cikk fokhagyma, 4 fej hagyma, 25 dkg szalonna.
Elkészítése: Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, rászórjuk a cukrot és hozzáadjuk a langyos tejet. Összekavarjuk és  a tálba szitált liszt közepébe készített mélyedésbe töltjük. Hagyjuk 15 percig dolgozni, majd a sóval elkavart langyos víz folyanatos adagolásával közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle. A végén a zsírt is beledagasztjuk. Hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett gyúródeszkára borítjuk és alaposan átgyúrjuk. Három kis cipóra osztjuk és 1 órán át hagyjuk kelni. Tepsibe simítjuk.
A feltéthez serpenyőben kisütjük a szalonnát, majd szűrőkanállal tányérra kiszedjük és a zsírban megpirítunk két megtisztított, apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma megpirult, beletesszük az apróra vágott fokhagymát is, megsózzuk, még pirítjuk egy kicsit, végül ráöntjük a tejfölt és 1-2 percig forraljuk.
A tepsibe simított tésztát öt percig forró sütőben elősütjük, majd gazdagon megkenjük az ízes tejföllel, jól megszórjuk hagymakarikákkal és 30-40 perc alatt megsütjük.

Forrón kínáljuk, akár még meg is kenhetjük fokhagymás tejföllel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...