2014. augusztus 9., szombat

Húsfonat ősmagyar módra

Az ősmagyarok konyháját a pentaton ízek harmóniája jellemezte, akárcsak a ma élő ázsiai népekét. Ezt a harmóniát számos mai ételünk is őrzi, mint például az igazi magyaros húsleves. Legfinomabb ételeink még mai azok, amelyeket egytálételeknek hívunk, vagyis az összes hozzávalót egyetlen tálban készítjük el, rövid lére eresztve.

Húsfonat ősmagyar módra


Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet borjúcomb, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 1 kisebb fej káposzta, 1 fej hagyma, 12 dkg zeller, 2-3 ágacska rozmaring, 5 dkg vaj, só.

Elkészítése: Egy római tálat beáztatunk hideg vízbe, hagyjuk legalább fél órán át ázni. A gyökérzöldségeket megtisztítjuk és csíkokra vágjuk, a káposztát és a hagymát felszeleteljük. A vaj felét felolvesztjuk, beleszórunk egy apróra tépkedett rozmaring ágacskát. A többi vajat a kiáztatott római tál aljára morzsoljuk és rászórjuk a feldarabolt zöldségeket. A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, majd mindegyiken két bemetszést ejtünk úgy, hogy a nyert három csíkot össze tudjuk fonni. A fonatok végét fogpiszkálóval megtűzzük, a zöldségre fektetjük őket és a rozmaringos vajjal jól megkenjük. Megsózzuk, majd lefedjük a tálat és hideg sütőbe tesszük. A sütőt maximális hőfokra állítjuk és a felmelegedéstől számított 60-70 percig hagyjuk benne az ételt. A húst az ízletes zöldségekkel körítve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...