2014. augusztus 12., kedd

Padlizsánkrém, kicsit másképp


A padlizsán az erdélyi ember számára parázson sül. Miután lehúzzuk a héját, fakéssel összetörjük, sóval, borssal ízesítjük, reszelt hagymával bolondítjuk, aki szereti, majonézzel kavarja ki. Természetesen én is erdélyi ember vagyok és szeretem ezt a fajta padlizsánrémet, de a padlizsánkrém bizniszben is megmutatkoztak rajtam a rebellis hajlamok. Először a fakést cseréltem le késes aprítóra, ami nagyon bevált mert a krém habbá nemesült, amit leginkább melegen szerettünk fogyasztani. Megsüttöttük a padlizsánt (na ez külön történet, mert a sütés mindig sörözéssel járt együtt, védekezni a füst meg a meleg ellen), parázson, lehúztam a héját, beledobtam az aprítóba, tettem hozzá egy fej négybe vágott hagymát, aztán durr bele! Majonézt kevertem, megsóztam, borsoztam és azt is betöltöttem az aprítóba. Még egy kicsit kavartam és kész is volt a mennyei padlizsánhab, amit kenyérre halmozva friss kerti paradicsommal burkoltunk. 
Idén még egyet csavartam a témán, azért is mert a piacon megjelentek a “kicsit más” padlizsánok: a kerek világoslila, meg a fehér. Természetesen kíváncsi lettem, mi ez a nagy színeskedés s mindkettőből vettem. Párolt zöldségnek indítottam, amiből krém lett.

Padlizsánkrém


Hozzávalók: 2 padlizsán ( esetmeben 1 fehér és 1 világoslila), 1 kisebb tök, 4 cikk fokhagyma, 15 dkg csirkemell, só , bors, pár bazsalikomlevél, olaj.
Elkészítése: A megmosott zöldségeket felkarikázzuk és egy kiolajozott tepsibe rendezzük. A tetejére szórjuk a csíkokra vágott csirkemellet, megsózzuk, meghintjük borssal, rátépkedjük a bazsalikomleveleket és végül a zúzott fokhagymát is rászórjuk. Letakarjuk alufóliával és forró sütőben 40 percig sütjük. Hagyju kihűlni, majd késes aprítóban krémesre daráljuk.

Isteni finom lesz
, persze a friss paradicsom és jó, teljes kiőrlésű kenyér csak fokozza az ízhatást.

1 megjegyzés:

Csirkehúsos karfiol

Ilyenkor nyáron van szezonja a frissen roppanós karfiolnak, ami tulajdonképpen egy tökéletes szépségű, ízével is örömet adó virág. Én nagy...