2014. augusztus 20., szerda

Körtés, habos sütemény

Nem jellemzőek rám az ilyesfajta nyilem-nyalom sütik... De most különösen büszke vagyok arra, hogy sikerült ezt megsütni és még ízlett is nekem. A történet csak annyi, hogy anyósom már rég kínálja a körtét, ami a kertjükben terem Édes gyümölcs, nem eszem... aztán megláttam eggy receptet, amit kicsit feljavítottam és ez lett. ja, és a fotó sem rossz, szerintem...


Körtés, habos sütemény
Hozzávalók
 A tésztához: 4 tojás, 25 dkg cukor, 2 dl tej, 2 dl olaj, 27 dkg liszt, 1 tasak sütőpor.
A tetjére: 5 körte, 1 dl fehérbor, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
A habhoz: 5 dl tejszín, 25 dkg tejcsokoládé, 2 g zselatin.
Elkészítése: A tésztához a tojásokat habosra kavarjuk a cukorral majd apránként hozzáadjuk az olajat, a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 170 fokon 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni. A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk és felszeleteljük. Egy lábasba rakjuk, ráöntjük a bort, hozzátesszük a cukrot és a fahéjat, jól felforraljuk, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a tésztára halmozzuk, a visszamaradó lével jól meglocsoljuk a tésztát.

A habhoz 2 dl tejszínbe tördeljük a csokoládét, majd mérsékelt lángon, kavargatva addig melegítjük, míg a csokoládé felovad. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Míg langyos belekeverjük a hideg vízbe áztatott zselatint is. A többi tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a csokoládékrémbe forgatjuk. A habot a tészta tetejére simítjuk, hűtőszekrényben 2 órán át dermesztjük. Vizes késsel szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...