2011. május 24., kedd

Karcsúsító cukkini krémleves


A krémlevesek nem tartoznak a hagyományos magyar konyha remekei közé, viszont sok előnyük van, ami elsősorban a fogyózók számára fontos. Először is általában zöldségből készülnek, aztán laktatóak, aki lenyom egy nagy tányér krémlevest már nem töri a fejét második fogáson. De nem hanyagolható el az sem, hogy az ízlelőbimbók kényeztetésében a krémlevesek verhetetlenek.
Elvileg bármiből készülhet krémleves, a felmerülő probléma a besűrítés. Erre több módszer létezik: kenyér, tejszín, krumpli.
Számomra a krumpli a legszimpatikusabb, bár a glikémiás indexe elég magas, messze jobb, mint a másik kettő.
A cukkiniről csak annyit, hogy anyai érzelmeket vált ki belőlem, főleg a zsenge bébi változat, de megenni nem nagyon szeretem. Ebben a levesben viszont nagyon ott van.

Karcsúsító cukkini krémleves

Két-három bébi cukkinit megmosunk, szeletekre vágunk és két hámozott, felkockázott krumpli társaságában, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Amikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük, ételízesítővel ízesítjük, öntünk bele még annyi vizet, hogy a nekünk megfelelő sűrűségű legyen, hozzáadunk 10 dkg juhtúrót, addig forraljuk, amíg a túró elolvad. Juhtúró hiányában sajttal is gazdagíthatjuk, ezúton a sajt ízvilágát kölcsönözve a levesnek.
Néhány darab virslit három centis darabokra vágunk, a két végét mindegyik darabnak kereszt alakban bemetsszük és forró serpenyőben addig melegítjük, amíg kinyílik.
A levest virslirózsával tálaljuk.
Fogyózók a virslit el is hagyhatják.

2 megjegyzés:

  1. Hú,ezt én is imádnám!Krémeleves bármilyem,bármikor jöhet:)

    VálaszTörlés
  2. Guszta nagyon, én is tervezek a nyárra egy hasonló levest!

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...