2019. augusztus 14., szerda

Rizses előétel


Rizses előétel

Sok kicsi sokra megy! – tartja a közmondás, és ez messzemenően igaz a rizs esetében. Az apró, fehér, vagy akár barnás, színes szemek apróságukban is nagyszerűt domborítanak a tányéron. Mindezek ellenére eszünkbe sem jut rizst készíteni, ha ünnepi terített asztalt tervezünk, sokkal inkább a hétköznapokban kerül elő. Pedig kevés olyan sokoldalú alapanyag van, mint a rizs: készülhet belőle előétel, leves, ital, fő fogás, sőt még desszert is. 

Ez az előétel a sushira hajaz, szinte olyan, csak algalap nélkül, amit nehéz beszerezni, és kisebb, falatnyi kiszerelésben, hogy egy mozdulattal fogyasztható legyen. Az elkészítéséhez kell némi türelem…

Hozzávalók 2 személyre: 15 dkg rizs, 8 dkg füstölt lazac, 5 dkg krémsajt, 2 evőkanál minőségi szójaszósz.
Elkészítése: A rizst megfőzzük. Ehhez először leöblítjük, majd beletesszük 3 dl forrásban lévő vízbe, összekeverjük és megsózzuk. Amikor a víz gyöngyözve forr, lefedjük az edényt és mérsékelt hőfokon főzzük tovább a rizst, 20 percig. Félretesszük, lefedve hagyjuk kihűlni. Ínyencek adhatnak a főzővízhez 1-2 evőkanál rizsecetet.
Egy jégkocka készítő edényt kibélelünk fóliával. Minden kis rekeszbe teszünk egy darabka füstölt lazacot, rá egy mokkáskanálnyi főtt rizst, erre egy kevés krémsajtot majd rizzsel befedjük, és jól megnyomkodjuk. Betesszük a hűtőszekrénybe és jól lehűtjük, majd kifordítjuk a formából, fogpiszkálót szúrunk bele és szójaszósz kíséretében, tálcára helyezve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...