2019. augusztus 19., hétfő

Pacalkrémleves – az íz marad, a pacal átlényegül


A pacal a magyaros konyha egyik kedvelt alapanyaga. Míg Magyarországon inkább a pacalpörköltért rajonganak, Erdélyben a pacalleves hódít. Tény viszont, hogy a pacalt vagy szereti valaki, vagy nem. Aki szívesen megeszi, bármilyen formában fogyasztja, aki meg nem azt szinte lehetetlen rávenni, hogy megkóstolja.  Én a pacalrajongók táborát szaporítom bár nem volt ez mindig így. Első találkozásom ezzel az alapanyaggal sem volt egyszerű. Vendéglőben szívesen rendeltem pacallevest, de mindig azt gondoltam, hogy elkészítése bonyolult, hiszen a marhabendő előkészítése fáradságos, bonyolult művelet. Napjainkban azonban a boltokban is kapható a konyhakész pacal, leginkább lefagyasztva juthatunk hozzá, hosszan eltartható, könnyen elkészíthető. Mivel a marhahúsleves is családunk kedvence, gyakran készítjük, ilyenkor félre szoktunk tenni az alapléből, amit aztán bármikor elővehetünk pacalleves készítéséhez.



Hozzávalók 4 személyre:  1 kg konyhakész pacal, 2 l marhahús alaplé, 4 babérlevél, 12 cikk fokhagyma, 3 dl tejföl, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál ecet, 2 tojás sárgája.
Elkészítése: Az alaplevet felfőzzük, beletesszük az átöblített, tetszés szerint feldarabolt pacalt, beletesszük a babérlevelet és 4 cikk zózott fokhagymát. Ha szükséges utánasózunk, majd mérsékelt hőfokon, lefdve 40 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, a babérleveleket eltávolítjuk, botmixerrel összeturmixoljuk a puhára főtt pacalt, levesszűrőn átszűrjük. Visszatesszük a tűzhelyre, felforraljuk, hozzáadjuk a megmaradt, összezűzott fokhagymát. 3 evőkanál tejfölből és a lisztből habarást készítünk, rámerünk egy keveset a forró levesből, majd beletöltjük a fazékba és felforraljuk. Hozzáadjuk az ecetet, végül a maradék tejfölt kikavarjuk a tojássárgákkal és a levesbe öntjük. Vigyázzunk, hogy ezután már ne forraljuk fel. Forrón tálaljuk, pirított, ízesített kenyérkockát is szórhatunk bele tálalás előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...