2019. augusztus 31., szombat

Langalló, a magyar pizza



A pizzához való hozzáállásunk eleve csak kétféle lehet: igen, vagy nem. Viszont a pizzarajongók nem mondanak nemet a langallóra sem, erre a kelt tésztából készülő finomságra, amelyre a pizzával ellentétben csak magyaros finomságok kerülnek: szalonna, kolbász, tejföl. Magyar ember ezekre nemet nem mondhat... A nyártól, a hosszú szabadságtól ezzel az étellel búcsúzom, amit a Balatonon, pontosabban Fonyódon ettem először és őszintén állítom, hogy akkor, ott bele-szer-ETTEM! Azóta is a magyar tengeren töltött kellemes napokat idézi fel bennem, amit nagyon szeretek színében, ízében, illatában és remélem, hogy egyszer majd leszek annyira kifinomult, hogy a badacsonyi borokat is megszeretem.

Langalló, a magyar pizza 


Hozzávalók: A tésztához: 1 kg liszt, 2 dl  langyos víz, só, 3 dkg élesztő, 5 dl tej, 1 dkg cukor. A feltéthez: 5 dl tejföl, 4 nagy fej piros (lila) hagyma, 15 dkg füstölt, paprikás kolbász, 15 dkg szalonna, 20 dkg juhtúró vagy más puhább, morzsolható sajt.
Elkészítése:A langyos tejet egy tálkába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evőkanállisztet és a cukrot, összekeverjük, hagyjuk 15 percig kelni, majd a tálba szitált liszt közepébe mélyedést alakítunk ki és beletöltjük. Hozzáadjuk a sót és elkezdjük összedolgozni, közben hozzáadjuk a langyos vizet is. A jól kidagasztott tésztát lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, három részre osztjuk és hagyjuk megkelni.
Amíg kel, egy serpenyőben kisütjük a csíkokra vágott szalonnát, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, jól összesütjük.
A megkelt tésztát három sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 20 perc alatt mindegyik adagot, forró sütőben elősütjük, majd megkenjük tejföllel, ráhintjük a sült szalonnát és kolbászt, rámorzsoljuk a sajtot, megszórjuk karikára vágott hagymával és újabb 20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...