2015. június 30., kedd

Rakott túrós csusza

Csúszik-e a túrós csusza?
Az egyik legfinomabb hagyományos magyar ételünk a túrós csusza, amit természetesen Erdélyben is készítenek a háziasszonyok, bár az elkészítés módja, néhány esetben a hozzávalók is különböznek, ez leginkább a túróra igaz, hiszen bizonyos vidékeken zsíros tehéntúróval, míg máshol juhtúróval készítik el. Alapjában véve azonban megegyezik róla a vélemény, hogy igazi finomság, amely köretként és önálló ételként is megállja a helyét.
Az étel elnevezése a csúszik szóból ered, ami az elkészítésekor használt szalonnazsírhoz kapcsolódik, hiszen az amúgy száraz túrós tészta ettől csúszik le a trokunkon és természetesen az sem mellékes, hogy egy kis plusz ízt lop az amúgy egyszerű ételbe.Nem maradhat el róla a tejföl, amellyel gazdagon meglocsolva tálaljuk. Egyes vidékeken még kaporral is megszórják.Általában előmelgített tányéron tálalás előtt rétegezve készítik, de igen elterjedt változat a rakott túrós csusza is. Készíthetjük üzletben vásárolt jó minőségű száraz tésztából (ez esetben 4 személyre 30 dkg tésztát számítsunk).

Rakott túrós csusza


Hozzávalók (4 személyre): 36 dkg liszt, 3 tojás, 1 teáskanál só,kevés víz, 2 evőkanál olaj, 25 dkg zsíros túró, 2 dl tejföl, 10 dkg föstölt szalonna, 5 dkg füstölt sonka.

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a tojásokat, majd alaposan összegyúrjuk, Hozzáadjuk az olajat és ha szükséges kevés vizet is töltünk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Kilisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kissé megszárítjuk és ujjbegynyi darabokra tördeljük. Ha szorít az idő kihagyjuk a szárítást és derelyemetszővel kockára vágjuk.Lobogó sós vízben kifőzzük.Közben a szalonnakockákat közepes hőmérsékletű száraz serpenyőben pirosra, ropogósra pirítjuk, vigyázzva, hogy ne égessük oda. A túrót összekeverjük a tejföllel és a szalonnapörcből kisütött zsírral, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, majd összeforgatjuk a leszűrt tésztával.Kivajazott tűzálló edénybe töltjük, tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk a csíkokra vágott sonka felével és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje épp csak megpirul.Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk, a megmaradt sonkával meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...