2015. június 26., péntek

A nudli arcai


A nudlit mindenki ismeri és a legtöbben szeretik is, hiszen az erdélyi (és nem csak!) magyar konyha egyik alapdarabja, egyszerű, könnyen hozzáférhető alapanyagokból készülő csemege. Manapság a nagyáruházak polcairól is visszaköszön félkész állapotban gnocchi néven, hiszen, mint annyi más ételünket az olaszoktól lestük el, Mátyás királynak hála, aki rajongott az olasz szakácsok remekeiért. A nép sok névvel illeti, attól függően, hogy éppen melyik tájegységen készítik: angyalbögyörő, grenadier mars, angyalpicili vagy éppen pucu.Mindegy hogyan nevezzük, van néhány alapvető készítési fogás, ami garantálja a sikert:
A tésztához az áttört krumplit hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, csak utána adjuk hozzá a többi alapanyagot. 
A tésztát ne pihentessük, hanem azonnal álljunk neki gyúrni. 
Ne ijedjünk meg, ha  először nagyon ragad, a krumpli vizességétől mérten adagoljunk hozzá lisztet addig, amíg egynemű, de még lágy tésztát kapunk. 
A krumplis tészta könnyen letapad, ezért ha vízbe raktuk a darabokat, óvatosan keverjük fel főzőkanállal.
A krumplis tészta készítmény akkor van kész, ha feljött a víz felszínére.
Szűrőkanállal szedjük ki a vízből és azonnal ízesítsük, de ne keverjük, mert nagyon lágy. Rázzuk össze alaposan és várjunk pár percet. 


Nudli, ahogy nagymama főzte


Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya, 20-30 dkg liszt(a burgonya minőségétől függően), 3 dkg zsír, 2 tojás, só, 1 dl olaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg vaníliás cukor.
Elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzzük, meghámozzukhámozzuk és áttörjük.  Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni, majd hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a tojást és a sót.  A liszt mennyisége attól is függ, hogy a krumpli mennyire lisztes illetve vizes. Alaposan összegyúrjuk, majd kis cipőkat formálunk a tésztából ezeket ujjnyi vastagságú hurkákra sodorjuk és a csíkokból 1 cm-es darabokat szabdalunk, majd ezeket lisztezett kézzel megsodorjuk. Sós, lobogó vízbe dobjuk. Ha feljöttek a nudlik a víz tetejére, szűrőkanállal az olajban megpirított zsemlemorzsába szedjük, összerázogatjuk és a vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...