2013. augusztus 30., péntek

Sós uborka tökkel

Gyerekkoromban nagyon sok tök termett a kertben, ha akartuk, ha nem. Ha már ott volt, fel kellett használni valamire. a még zsenge darabokból anyám sokféle ételt készített, azt hiszem ő találta ki azt is hogy savanytsuk be. Hogy a már kivénült példányok is mehessenek az üvegbe, kikapartuk a belét, ha szükséges volt meg is hámoztuk, majd csíkokra vágtuk... Minden évben savanyítok tököt azóta is, mert nagyon szeretem, most uborkával vegyesen készítettem.

Sós uborka tökkel


Hozzávalók egy 5 l-es üveghez: 2 kg uborka, 1 közepes méretű főzőtök, 3 evőkanál só, egy marék kapor, 1 kis csomborág, 3-4 csík torma.

Elkészítése: Az üveget forró vízbe alaposan kimossuk, lefelé fordítva hagyjuk lecsepegni. Az uborkát alaposan megmossuk. A tököt jól megmossuk, hosszábban kettévágjuk, kikaparjuk a magházat, majd mindkét darabot keresztben is keéévágjuk és ujjnyi vastag csíkokra daraboljuk. Az üveg aljára rakjuk a kaprot és a csomborágat, majd az uborkát és a tökcsíkokat belerendezzük az üvegbe, közben a tormadaraboknak is keresünk helyet a zöldségek közt. 3 l vizet a sóval felforralunk, rátöltjük az uborkára és még forrón lezárjuk az üveget. A kamrában feltesszük a polcra. Időnként ellenőrizzük a rákövetkező napokban. Ha úgy látjuk, hogy az üveg szivárog, kibontjuk, meleg helyre állítjuk és hagyjk pár napig, amíg a leve letisztul Pótoljuk a vizet és visszazárjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...