Gombás borjúmáj


A táplálkozászakértők szerint havonta kétszer érdemes májat enni, ennél többször már megterheljük vele a szervezetünket. Legtöbben a csirkemájat kedvelik, mert könnyen elkészíthető, ízletes fogásokat készíthetünk belőle. Bár egy kicsit többet kell vele foglalkozni, érdemes a borjúmájjal is próbálkozni. Sőt! Érdemes más, markáns ízekkel társítani, mint jelen esetben a gomba.

Gombás borjúmáj


Hozzávalók 4 személyre: 1 kg borjúmáj, 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál zsír, 4 dl tej, 8 cikk fokhagyma, 2 dl sör, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A fokhagymát megtisztítjuk és a cikkeket hosszában kettőbe vágjuk. A májat vékony szeletekre, majd kétujjnyi csíkokra vágjuk. Egy mély tálba beleszórjuk a fokhagymát, rátöltjük a tejet és beleáztatjuk a májat. Ha lehet, hagyjuk egyik napról a másikra állni. A megtisztított hagymát szeletekre vágjuk és a felforrósított zsírba szórjuk. Ráhelyezzük a májcsíkokat, felöntjük a sörrel és fedő alatt főzzük 15 percig. Levesszük a fedőt, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és beletesszük a megmosott, szeletekre vágott gombát. Újra lefedjük, 20 percig főzzük, majd a fedőt levéve vastag lére sütjük. Ha szükséges még utánafűszerezezünk.

Tipp: Önmagában is nagyon tápláló fogás, de tálalhatjuk párolt rizzsel is.

Megjegyzések

  1. Ezt én nagyon szeretem, persze sör nélkül szoktam készíteni, de így is megenném! Annyit tennék hozzá, hogy én sózni csak a tányérban szoktam, hogy ne keményedjen meg.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fokhagymás cukkinikrém

Erdélyi meggyleves

Krumplifánk