2013. augusztus 26., hétfő

Gombás borjúmáj


A táplálkozászakértők szerint havonta kétszer érdemes májat enni, ennél többször már megterheljük vele a szervezetünket. Legtöbben a csirkemájat kedvelik, mert könnyen elkészíthető, ízletes fogásokat készíthetünk belőle. Bár egy kicsit többet kell vele foglalkozni, érdemes a borjúmájjal is próbálkozni. Sőt! Érdemes más, markáns ízekkel társítani, mint jelen esetben a gomba.

Gombás borjúmáj


Hozzávalók 4 személyre: 1 kg borjúmáj, 50 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 evőkanál zsír, 4 dl tej, 8 cikk fokhagyma, 2 dl sör, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: A fokhagymát megtisztítjuk és a cikkeket hosszában kettőbe vágjuk. A májat vékony szeletekre, majd kétujjnyi csíkokra vágjuk. Egy mély tálba beleszórjuk a fokhagymát, rátöltjük a tejet és beleáztatjuk a májat. Ha lehet, hagyjuk egyik napról a másikra állni. A megtisztított hagymát szeletekre vágjuk és a felforrósított zsírba szórjuk. Ráhelyezzük a májcsíkokat, felöntjük a sörrel és fedő alatt főzzük 15 percig. Levesszük a fedőt, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és beletesszük a megmosott, szeletekre vágott gombát. Újra lefedjük, 20 percig főzzük, majd a fedőt levéve vastag lére sütjük. Ha szükséges még utánafűszerezezünk.

Tipp: Önmagában is nagyon tápláló fogás, de tálalhatjuk párolt rizzsel is.

1 megjegyzés:

  1. Ezt én nagyon szeretem, persze sör nélkül szoktam készíteni, de így is megenném! Annyit tennék hozzá, hogy én sózni csak a tányérban szoktam, hogy ne keményedjen meg.

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...