2013. február 28., csütörtök

Borsos csipetkeleves


Gyermekkorom ízei közt kiemelt helyen szerepel ez a leves. Mindig nagyon szerettem a paszulyt, bárhogy került is az asztalra: leves, főzelék, törtpaszuly, akármi. A leves főleg nyáron, zöldhagymaszárral finom, a paszulyfőzelék jó sok paradicsomlével meg bazsalikommal, a törtpaszulyra pedig anyukám szalonnát sütött, a zsírjában hagymát párolt, aztán jól megpaprikázta, a kötelező savanyúság pedig hordós káposzta volt mellé. Még most is összefut a nyál a számban... Hogy ne menjen kárba a paszuly leve, ez a leves készült belőle. Bár én most nem csipetkével, hanem taerhonyáva készítettem az íze így is mennyei!

Borsos csipetkeleves
Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg szemesbab, 50 dkg füstölt csülök, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, 10 dkg tarhonya, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors, 1 mokkáskanál só.
Elkészítése: A szemesbabot megmossuk és beáztatjuk egy éjszakára, másnap a megtisztított zöldségekkel és a csülökkel együtt kuktába tesszük, megsózzuk, jó bőven feltöltjük vízzel és a lezárt kuktát csendes lángra tesszük. Az első jelzéstől számított 1 órán át hagyjuk a babot főni, majd levesszük a tűzről és hagyjuk a kuktát kihűlni. Leszűrjük, a babot és a húst főzelékhez vagy babpüréhez használhatjuk. A levét felforraljuk, belefőzzük a tarhonyát és borssal ízesítjük. Forrón fogyasztjuk.

2 megjegyzés:

  1. Furfangos leves, első olvasásra egy nagyon egyszerű levesnek tűnik, aztán kiderül, hogy van benne bab és füstölt hús is, illetve azzal készül. Mindjárt két legyet egy csapásra... Nagyon finom, biztos!

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem az ilyen "semmiségeket", rögtön többféle étel elkészíthető egyszerre. Ki fogom egyszer próbálni, mert én ugye ha így összerakok mindent, megfőzöm és berántom, akkor csülkös bablevesem van, egyszerre megeszünk mindent, így meg a te módszereddel /ill. a családod vagy a vidék módszere/ több fogás elkészíthető, nagyon ötletes. Újra meg kell tanulnunk spórolni az ételekkel is, ahogy drágul a világ.Viszem is a receptedet:-)))))

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...