2011. április 15., péntek

Gombás szelet



A gombával az a helyzet, hogy bár nagyon rajongok érte, nem merem begyűjteni az erdőben, mert félek a mérgezéstől. Amikor családi erősítés van, vagyis a tesóm, aki ért is a gombához, élvezet a gombászás, bár akkor is megesik, hogy a gyűjteményem fele a szemétben landol. Marad a jó öreg csiperke, a szupermarketből, ami biztos nem bolondgomba, bár messze lemarad az erdőben növekedett testvéreitől. Röviden összefoglalva semmi olyat nem lehet belőle készíteni, amire gyerekkoromból emlékszem: gombapaprikás, tojásos gomba stb. Arra viszont alkalmas, hogy különféle ételekben helyettesítsük vele a húst, például a töltött káposztában. Úgy is élvezetes, ha hússal házasítjuk. Egyik ilyen kedvencem a gombás szelet, ami könnyen készíthető és főleg akkor tesz jó szolgálatot, ha nagyobb társaságra számítunk, mert a hússzeletek mellett a gomba is rendkívül laktató.

Gombás szelet

Személyenként tíz dekagramm gombát és 1 szelet nyakkarajt szerzünk be. Lehet fokozni az ízhatásokat, ha személyenként 1 csirkecombot is hozzáteszünk.
A gombát felszeleteljük, olajban hagymát pirítunk, rátesszük a felszeletelt gombát, lefedjük és mérsékelt lángon megpároljuk. Megszórjuk ételízesítővel, őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel.

A nyakkarajszeleteket kipotyoljuk, só, pirospaprika és őrölt bors keverékével bedörzsöljük, kizsírozott tűzálló tálba fektetjük. Ha csirkecombos változatot készítünk a combokat is befűszerezzük és mindegyik karajszeletre egy combot teszünk. Néhány cikk fokhagymát félbe vágunk és a húsok közé szórjuk. Fóliával lefedve a sütőben megpároljuk.

Úgy tálaljuk, hogy ráhalmozzuk a párolt gombát, ami lehet a köret is, de krumplipürével is nagyon finom.
Sajnos a képek terén még mindig le vagyok maradva egy kicsit....

2 megjegyzés:

  1. Szia
    képzeld a blogomon néztük, hogy Te is Dévai vagy..aztán hallottam, hogy még ismerős is az Erdélyi Konyha kiadó :)

    VálaszTörlés
  2. Játékra hívlak, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...