2014. április 9., szerda

Medvehagyma

Úgy vagyok ezzel a medvehagymával, hogy nem is tudom, hogy vagyok... Középiskolás koromban, Zilahon gyakran ettem belőle készült főzeléket, aztán semmi... Nem is tudtam, hogy Déván is nő az erdőben. Aztán vagy két évvel ezelőtt az Erdélyi konyhás lányok beszéltek róla, láttam a receptjeiket és ez kíváncsivá tett. Tavaly már gyűjtöttem is belőle, kiderült, hogy tőlünk nem messze szedhető, de nem tartalékoltam belőle. Nos, az idén már április közepén szedtünk és pár csokrot csak úgy zacskóban betettem a fagyasztóba is. Nagyon jó tapasztalataim voltak ugyanis a hasonó módon eltett kaporral. Ha már ott van a fagyasztómban, kicsit megmozgatta a fantáziámat, így született ez a kis szösszenet, ami nagyon finom lett. Egy kicsit száraz ugyan, de tejföllel vagy paradicsomos szósszal kimondottan élvezhető.

Medvehagymás falatok




Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg nem túl száraz szalámi, 1 csapott kanál fűszerkeverék ( oregano, bazsalikom csombor ), csipetnyi só, bors, 2 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 1 dl olaj, 2,5dl tej, 1 csokor medvehagyma (10-12 levél).

Elkészítése: Egy nagyobb edényben felverjük a tojást, hozzáadjuk az olajat és a tejet, jól összekavarjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A szalámit a medvehagymával késes aprítóba tesszük, jól összeaprítjuk, majd a tejes keverékbe forgatjuk. Apránként hozzáadjuk a lisztet is. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. Közepes lángon 35-40 percig sütjük. Amikor kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd pohárral félhold alakúra szaggatjuk. Fogpiszkálóvaz zöldségeket is tűzhetünk hozzá.

1 megjegyzés:

  1. Szuper! Nekem is van medvehagymám, igaz, még nem túl sok, de jó, hogy olvasom, fagyasztható is.

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...