2011. augusztus 22., hétfő

Puliszkagombóc


A puliszkához nem fűződnek túlzottan kellemes élményeim, bár elég gyakran ettük vacsorára. Leginkább túróval és tejföllel szerettem. Aztán a férjem családjában láttam, hogy puliszkát esznek ebédre, salátalevessel (na, azt be nem tenném a számba!). A székelyek nagy barátságot ápolnak vele, így a bukovinai székelyek is, akik a városunkban és környékén telepedtek le valamikor száz évvel ezelőtt. Valakitől hallottam, hogy a puliszkagombócot is készítik. Nos, elengedhetetlen volt, hogy a magam puliszkagombócát megalkossam.

Puliszkagombóc



Hozzávalók: 25 dkg puliszkaliszt, 15 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 2 cikk fokhagyma
Elkészítés: 1 l vizet pici sóval felforralunk, majd lassan beletöltjük a puliszkalisztet, közben állandóan kavarjuk. Addig főzzük állandóan keverve, amíg jó sűrű lesz. Levesszük a tűzről, lefedjük, és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A hideg puliszkából kiveszünk egy marékkal, vizes vágódeszkán szétnyomkodjuk, a közepébe juhtúrót halmozunk, majd vizes kézzel gombócot formálunk belőle. A gombócokat tűzálló tálba állítjuk. Amikor a massza elfogyott, 5 percre forró sütőbe tesszük a gombócokat. Közben a megtisztított fokhagymát belereszeljük a tejfölbe. Kivesszük a gombócokat a sütőből és meglocsoljuk a tejföllel.

Nagyon finom lesz. a túró éppen csak megolvad benne...

5 megjegyzés:

  1. Pedig salátalevessel a legeslegfinomabb. A kettő nálunk szinte össze van nőve. :)
    Jaj, és nálunk inkább reggelire volt a puliszka, vagyis olyan 10-11-kor megevett "reggelire". Tatámnak, Édesapámnak ez adta meg az "alapot" az illető naphoz: du.5-6-ig ment vele a munka.:)

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik. Biztos, hogy nagyon finom is. :)))

    VálaszTörlés
  3. Még soha nem kóstoltam puliszkagombócot, igaz, eddig nem is hallottam róla. Grízzel működik, finom kukoricadarávan is kell ;-) A juhtúrótól pompás lehet!!

    VálaszTörlés
  4. Gomboc formában én sem ettem még,lehet kellemesebb a szemnek,de ízében nem hiszem ,hogy sokat változtatna.Ja,annyiban,hogy lerakva,nem teszek fokhagymát a tejfölbe.

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...