2011. augusztus 21., vasárnap

Tojásos gomba




Gombászni voltunk a szülőfalum körüli erdőkben, nagy kapás volt, mindenki talált gombát, mindenféle színekben. Ahogy a gomba begyűjtésének, a sütésének is van ott hagyománya. Két receptet alkalmaznak: a tojásost meg a tojás nélkülit. Itt most a tojásos változattal ismerkedünk meg. Mindenképpen fontos, hogy ez a fajta gombás étel csak ezekből a fajta gombákból lesz ilyen. Sajnos.
A gombát meg kell tisztítani, vagyis a földes tönkrészeket levágni és a kalapjáról lenyúzni, ami lejön, a hibás részeket levágni. Ezt követően megmosni, többször cserélve a vizet, majd feldarabolni.
Egy lábasban olajat forrósítani, erre rádobni a megtisztított, apróra vágott hagymát, majd a gombát. Sózni, borsozni, pirospaprikával megszórni, majd jó bőségesen apróra vágott petrezselyemzöldet is beletenni, ez a titkos összetevő, ugyanis, ha a párolás végére megfeketedik, bolond gombát is szedtél. Amikor a gomba puha, bele kell ütni 2-3 tojást és addig kavargatni, amíg a tojás is megsül.
Lehet fogyasztani makarónival, spagettivel, kenyérrel, rizzsel. Én a legjobban kenyérre kenve szeretem. Egy kicsit ugyanis nyúlós lesz az állaga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...