2010. november 7., vasárnap

Töltött krumpli


A krumpli alapélelmiszer minden családban, nem csak ízletes fogások alapanyaga, de nagyon egészséges is, újabban pedig arról regélnek, hogy fogyókúrás ételnek se kutya. Mi tagadás mi nagyon szeretjük és mindenféleképpen szívesen esszük. Most egy kis kolbászhússal összeházasítva készítettem el. A kolbászhús sok mindenre felhasználható, mert már eleve fűszerezve van és megvan a maga ízvarázsa, ami minden becsületes magyar ember tudatalattijából előhozza a gyermekkori disznóvágások izgalmas emlékeit. Nekem speciel Hegyi bácsit juttatja eszembe, aki zsenge gyermekkoromban a falu hentese volt, ő vágta le a disznót és precíz mozdulatokkal pár órán belül úgy darabokra szedte, mintha csak legóból lett volna. Mi ott lestük a ténykedését és jutalmul egy kis perzselt fület kaptunk, épp csak egy falatot, mert a többi a kocsonyába kellett. Huh.... A nyál összefutott a számban...Na térjünk rá a krumplira:
Személyenként két krumplit meghámozunk, hosszában ketté vágjuk és a belsejét kivájjuk. Nyers lebőrözött kolbásszal megtöltjük, összeillesztjük a feleket és baconnal körbetekerjük. Beáztatott római tálban vagy tűzálló tálban fél órán át pároljuk, majd újabb negyed órán át pirosra sütjük. A sütési idő vége felé reszelt sajttal is megszórjuk, én Gouda sajttal szórtam meg, de minden bizonnyal bármilyen más sajt is megfelel a célnak. Egyedüli hibája, hogy nagyon sokat eszik belőle minden családtag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...