2011. október 18., kedd

Májpástétomos rolád


Van egy kedves ismerősöm, aki minden nagy bulira előállt ezzel a finomsággal a társaság nagy örömére. Lehengerlően finom előétel, gyönyörűek a színei. Most végre nekem is sikerült megszerezni a receptet és neki is láttam...

Májpástétomos rolád
Hozzávalók: A tésztához: 3 dl tej, 4 evőkanál liszt, só, 3 tojás A töltelékhez: 1 nagy doboz májpástétomkonzerv, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, 2-3 főtt tojás, 5 szelet sonkaszalámi, 1 fej hagyma. Só, bors, petrezselyemzöld, esetleg paradicsompaprika savanyúság, 2 evőkanál konzerv borsó, 2 evőkanál dinsztelt gomba, néhány apró kockára vágott savanyú uborka.
Elkészítése: A tésztához a tejet összekeverjük a liszttel, megsózzuk, és addig főzzük, amíg megvastagszik. Kihűtjük, belekeverjük a tojások sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjéket. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közép meleg sütőben megsütjük. Még forrón egy megnedvesített konyhai törlőre borítjuk, feltekerjük, és úgy hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez simára kavarjuk a májpástétomot a vajjal. Hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát, az apróra vágott sonkaszalámit és tojásokat, a mustárt, a fűszereket és az apróra vágott petrezselyemzöldet, az uborkát és paradicsompaprikát. Beletesszük a borsót és a gombát is. Jól összekavarjuk, megtöltjük vele a tésztát, feltekerjük, és jól lehűtjük. Vékonyra szeletelve kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ! Nagyon guszta ! Egy ehhez hasonló ilyen tekercset már volt szerencsém kóstolni az hússal volt töltve nagyon finom volt az is !

    VálaszTörlés
  2. Ez valami mennyei lehet:) Ezt a receptet megjegyzem magamnak.

    VálaszTörlés
  3. Jaj, ez a fiam kedvence lesz! Muszáj elkészítenem, mindent nagyon szeret, ami májkrémes. Nagyon guszta, én a magam részéről nagyon köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Zsozso!
    Légyszíves nézz be hozzám, egy díjat szeretnék átadni.

    VálaszTörlés

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...