2011. október 28., péntek

Fantás-túrós kehely


Nem vagyok valami nagy sütisütő, de néha muszáj előrukkolni valamivel. Az első próbálkozásom neve Borzas süti vagy valami ilyesmi volt és kartonpapír vastagságúra sikerült. Elmajszoltuk. Ez valamikor tizenöt évvel ezelőtt volt, de a trauma még bennem van. Aztán sütöttem tortát is: Keksztorta volt a neve, de akár homoktortának is lehetett volna nevezni, mert szétpergett, ha hozzányúltál... Akkor lemondtam a tortákról is! A Zserbóval már két karácsonykor is megharcoltam. Első alkalommal kemény volt, mint a kő, második alkalommal már meg lehetett enni, de egy kicsit borzas lett a glazúrja... A szerencsétlen szériának most azonban véget vetettem. Elhatároztam, hogy megtanulok sütit sütni. Az elhatározásomnak mindenki nagyon örült a családban, bár egy kicsit meg voltak riadva, mert ők is átélték a már említett traumákat. De aztán megnyugodtak... A Fantás-túrós süti még a régi időkben is sikerült nekem, most egy poharas desszert változattal próbálkoztam, sikerrel!!!!

Fantás - túrós kehely

Hozzávalók
A tésztához: 2 evőkanál liszt, fél csomagsütőpor, 1 evőkanál kakaó, 3 tojás sárgája, 3 evőkanál porcukor, 0,5 dl olaj, 3 tojás fehérje
A túrókrémhez: 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 25 dkg túró, 1 csomag vaníliás cukor
A fantás krémhez: 5 dl színsavas narancsos üdítőital, 1 csomag vanília ízű pudingpor, 1 evőkanál cukor.
A díszítéshez: 1 kicsi doboz mandarin konzerv, 10 dkg reszelt tejcsokoládé

Elkészítése: A tésztához a lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük. A tojássárgákat kikavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a felvert tojásfehérjéket, majd apránként beledolgozzuk a lisztet is.
Egészen kicsi tepsiben, sütőpapíron, előmelegített sütőben, alacsony hőfokon kb. 15 – 20 perc alatt megsütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni.
A túrókrémhez a margarint habosra kavarjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot, és reszelt citromhéjat.
A fantás krémhez az üdítőből és a pudingporból 1 evőkanál cukor hozzáadásával jó sűrű pudingot főzünk.
A kelyhek aljába elosztjuk a piskótát, erre tesszük a túrókrémet, majd mandarin gerezdeket. A fantás pudingot melegen, mikor már kezd megszilárdulni habzsákból a kehely tetejére nyomjuk.
Reszelt csokoládéval díszítjük. Fogyasztás előtt helyezzük pár órára hütőbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...