2011. október 31., hétfő

Édes, sütőtökös emlékek



A sütőtök nagyon előkelő helyet foglal el a szívemben: egyszerűen imádom. De egyetlen módon vagyok hajlandó elfogyasztani: sütve. A szülőfalumban döblicnek hívják. Nagyanyám (Mari mamám) kertjében ott termett a ganédomb árnyékában, a jó szerves trágyától szép kerekre hízott. Ősszel leszedték és a ház hátsó falén elhelyezett polcszerű deszkán szépen sorba állították. Most is látom magam előtt, ahogy a szép kerek döblicek ott sorakoznak és az első dérre várnak, mert addig nem lehetett megenni, amíg a dér meg nem csípte. Ez volt a szabály! Aztán, mikor megjött a várva-várt dér, nagyanyám elkezdte sütni a döbliceket. Egy viharvert sparhert ajtó nélküli sütőjében. Amikor megérkeztünk hozzá, finom sütőtökillat lengte be a szobáját. Felültünk a padládára és élvezettel faltuk a hidegtől kipirulva a jó meleg tököt. Még most is érzem a tök illatát és a nagyanyám szobájának a szagát, most már tudom, hogy az alapszagot a vetett ágyba eldugott bazsalikom adta meg. Amikor megérzem a bazsalikom illatát még most is könnyes lesz a szemem.
Mióta elkerültem otthonról és nagyanyám meghalt, minden késő ősszel keresem a régi illatot és ízt. Sokféleképpen véggiggondoltam már, hogymitől volt az a tök olyan jó.
Volt több ötletem:
1. A szerves trágya, amiben termett
2. A dér
3. Az ajtó nélküli sparhert.
A következtetésem az lett, hogy a szupermarketben beszerzett tök biztos nem látott soha ganét. A piacon kezdtem el keresgélni, de amit ott vettem az sem volt az igazi. Sok év kitartó kutatása után aztán vettem egy tököt, Kibéden, mert arra jártunk. Az is falu, ha nem is Máramarosban. Kitettem az udvarra, hogy csípje meg a dér. Megcsípte. Aztán betettem a sütőbe, 100 fokon szárítottam 5 órán keresztül, amíg olyan jó kis vastag bőre lett, amit régen úgy szerettem. Az öt óra sütés illatba öltöztette a házat... Az illat megvolt. És melegen majdnem olyan finom lett, mint annak idején... Most is elrágcsáltam egy darabot, igaz, hidegen nem olyan jó, de azért így is szeretem.
Amit gyerekkoromban nem tudtam, de most már tudom: A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Még egy piros pont nagyanyámnak! Iránta való tiszteletből azon a konyharuhán fényképeztem le, amit fiatal korában szőtt, tehát testvérek között is legalább 80 éves!

1 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál! Ez nálunk is így zajlott,kinézetre pont ilyet ettem mindig gyerekkoromban és több mint valószínű,hogy ugyanazt az ízt éreztük:)

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...