2011. augusztus 12., péntek

Tojásos gnochi


Nos, ezt a receptemet látva, nagyanyám minden bizonnyal lekeverne egy nyaklevest, hogy a drága angyalbögyörőt hogy elrontottam. Ő ugyanis úgy nevezte a krumplis tésztának ezt a változatát, csakhogy ő kifőzés után prézlibe forgatta és cukorral szórta meg, amit én soha nem bírtam megenni. Nem szeretem ugyanis az édes ételeket, főleg nem ebédre. Az étel legyen sós, a desszert meg édes... Amitől mindig kirázott a hideg: a derelye, a vargabéles meg az angyalbögyörő. Na, de kifogtam rajta, alapjában véve mind a három ételen. Az angyalbögyörőt tojásban megsütöttem, a derelyét hússal töltöttem meg és a vargabéles nevű nyilem- nyalom rakott laska sós változatát feltuningoltam egy kis hússal. Teljesen más történet... Bocsi mama...

Tojásos gnochi (angyalbögyörő)

Hozzávalók: 2 csupor liszt, 2 db főtt krumpli, csipetnyi só, 4 tojás, olaj, petrezselyemzöld
Elkészítés: A lisztet gyúródeszkára töltjük, a halom közepébe mélyedést képezünk, belereszeljük a krumplit és beleütünk két tojást. Megsózzuk, és jól összegyúrjuk. Ha szükséges egy kis vizet is adhatunk hozzá. A tésztából diónyi darabokat tépünk le, hüvelykujjnyi vastagságúra kisodorjuk, majd 1 cm hosszú darabokra vágjuk. Mindegyik darabot egy kicsit megsodorjuk a két tenyerünk között, hogy hosszúkás legyen. Amikor a tészta elfogyott, vizet forralunk és kifőzzük a megsodort darabokat. Akkor van kész, amikor feljön a víz színére. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. Hagyjuk lecsepegni, majd egy serpenyőben felmelegítünk egy kis olajat, beletesszük a tésztát, ráütünk 2 tojást és állandóan kavargatjuk, amíg a tojás megsül. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Ez az étel a hagyományos, prézliben megforgatott, cukorral tálalt gnochi, vagy ahogy mifelénk ismerik angyalbögyörő egy sós alternatívája. Akár mind a két változatot is készíthetjük egyszerre.

1 megjegyzés:

  1. Igen jó ötlet a sós változat!
    Tojással, kapros túróval mindent megennék én is, de édesen kihagynám .

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...