2011. augusztus 25., csütörtök

Párolt fasírt


A fasírtról mindig egy vicc jut az eszembe, amit egy régi kedves ismerősömtől hallottam Nagyváradon.
A cigány talál a postaládájában egy fasírtot.
Felkiált:
- Nahát, vajon ki a fas írt?
Ócska vicc, de mindig eszembe jut. Ettől függetlenül szeretem a fasírtot, eszembe jutnak a régi idők kemencében sült fasírtjai. Az olajban sült változat mellett gyakran kísérletezem, sütöttem már sütőzacskóban, olajos tepsiben. Most a kedvenc lábasomban is megpróbáltam, fóliával lefedve és, hogy szép legyen, az elrendezést megvariáltam egy kis krumplival.

Párolt fasírt
Hozzávalók: 25 dkg darált disznóhús, 4 szelet kenyér, 2 tojás, 2 mokkáskanál ételízesítő, 1 mokkáskanál só, í mokkáskanálnyi granulált fokhagyma, 2 mokkáskanálnyi flekkenfűszer, 2 mokkáskanálnyi pirospaprika, 2 db krumpli, olaj
Elkészítés: A darált húst beletesszük egy tálba, hozzáadjuk a beáztatott, kicsavart kenyeret, a tojást és a fűszereket, jól összegyúrjuk. A krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk. A fasírtmasszából vizes kézzel diónyi gombócokat gyúrunk,kerek tűzálló tálba helyezzük, közéjük egy-egy krumpliszeletet teszünk. Öntünk alája bőven olajat, alufóliával lefedjük, majd közepes lángon lefedve 45 percig, fólia nélkül újabb 25 percig sütjük. Amikor kész, az olaja tletöltjük róla.

3 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, de inkább elraktározom hidegebb napokra. :)))

    VálaszTörlés
  2. Én kiegészítve tudom: ....., mikor én még olvasni sem tudok!:)
    Jó a recept.:)

    VálaszTörlés
  3. Tetszik az ötlet, én is kipróbálom!
    Pár éve kínomban összehoztam a Pirjoale moldovenesti-et. Készítek egy 2/3 lábasnyi paradicsomszószt zeller zölddel, zöldpaprikával. Ha megsül a fasírt ebben a trutyiban rotyogtatom át. Krumplipürével szeretik nagyon, de makarónival is fenséges!

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...