2011. július 20., szerda

Uborkagombócos leves



A nyár egyik alapíze a kovászos uborka, amit rendkívül szeretek, így gyakran szoktam készíteni. Kerti uborkából az igazi, mert a boltban illetve piacon kapható uborkákat vegyszerekkel kezelik, így nem lesz olyan finom. De a semminél azért jobb. Jól megfokhagymázom, mert egy öreg tanárkollégám arra tanított, hogy a fokhagyma kiszívja a mérgeket. Hát ki is szívja, mert a folyamat végén a fehér fokhagymacikkek zölddé válnak.
Nos, kovászos uborkához szükség van uborkára, kaporra, fokhagymára, kenyérre, sóra és vízre.
A készítési folyamatot nagyon szépen leírja Jutka az Erdélyi konyhában, ott érdemes megnézni, de egy régebbi bejegyzésemben is szó volt róla .
Térjünk vissza a leveshez. Nagyon finom, savanykás ízvilágú, érződik rajta az uborka íze is.

Uborkagombócos leves
Hozzávalók:
1 l húsleves, 25 dkg darált hús, 2 szál főtt sárgarépa, 1 szál főtt petrezselyem, 2 db. kovászos uborka, 1 pohár a kovászos uborka levéből, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 tojás
Elkészítés: A darált húst összedolgozzuk az apróra vágott zöldségekkel, 1 tojással, 1 evőkanál tejföllel, sózzuk, borsozzuk és belereszeljük a kovászos uborkákat. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk és a fövő húslevesbe pottyantjuk. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, beletöltjük a kovászos uborka levét, megkóstoljuk, ha szükséges utánasózunk. Felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzről és a maradék tejfölben elkevert liszttel és tojássárgával besűrítjük.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges leves,nem szoktam használni semmiféle formában uborkát főtt ételhez,csak savanyúságként.Megkóstolnám,biztos nagyon finom .

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...