2011. július 14., csütörtök

Meggyes süti


Ez a süti nagy élmény volt számomra. Nem csak azért, mert elkészítésének minden percét élveztem, hanem mert beugrott közben egy kép: tojássárgákat kavarok ki cukorral valamikor gyerekkoromban, közben olvasok. Még a könyv címe is ott van: Cismigiu diákliget, valami román író magyarra fordított könyve. Nagyon unom a kavarást... Na, kérem szépen itt a probléma megoldása. Freudi módszerekkel vissza a gyerekkorba és feloldani a traumákat. Gyerekkoromban, amikor anyukám sütiket sütött, a leggennyebb munkák nekem jutottak belőle: kavargatás, vajköpülés meg ilyenek. Ez egy gyerekkori trauma, ami megakadályozott abban, hogy élvezzem a sütisütést, De most, hogy tudom miért nem szeretek sütit sütni, már nem érdekes az egész és egyre gyakrabban kapok kedvet a sütéshez.
Legutóbb egy meggyes sütit produkáltam.

Meggyes süti

Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojás, 6 kanál cukor, 6 kanál liszt, 6 kanál olaj, 1 kanál kakópor, 50 dkg meggy.
A krémhez: 50 dkg mascarpone, 3 tojás, 6 kanál cukor
Díszíteni: 15 dkg tejes csoki

Elkészítés: A tésztához felverjük a tojások fehérjét egy pici sóval és a cukorral, majd rendre hozzáadjuk az előzőleg olajjal kikavart tojássárgákat, apránként 5 kanál lisztet. Kettőbe osztjuk a masszát, az egyik részbe beledolgozzuk a kakót, a másikhoz hozzáadjuk a lisztet.
Kimagozzuk a meggyet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe beletöltjük a kakaós masszát, majd belerakjuk a lisztben megforgatott meggyszemeket. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd a fehér tésztát is rátöltjük és 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez felverjük a tojások fehérjét pici sóval és 3 kanál cukorral, a tojások sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral. A mascarponehoz adjuk a tojásfehérjét, jól összekavarjuk, majd szépen lassan beledolgozzuk a tojássárgákat is. Ezzel a krémmel megkenjük a kisült tésztát, végül a tetejére reszeljük a csokoládét.

5 megjegyzés:

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...