2010. június 25., péntek

Kovászos uborka


Az egyik nyári kedvencem a kovászos uborka. Főleg azóta, hogy azt olvastam róla a leve fogyaszt. Eddig csak az uborkákat ettem meg, azóta a levét is ledöntöm. Ha nem sózom el hihetetlenül jó az íze és rendkívül hűsítő.
Elkészítése nagyon egyszerű (legalábbis az a változat, amit egy nagyon kedves ismerősömtől tanultam): Kell hozzá uborka ( jó mi?), amit megmosunk és a kerek végeit levágjuk, majd bemetsszük, hogy a lé jobban átjárja. Kell hozzá egy fej fokhagyma, amit természetesen megtisztítunk. Aztán az uborkákat és a fokhagymát egy nagyobb befőttes üvegbe rakjuk, annyi kanál sót szórunk rá, ahány literes az üveg, felöntjük vízzel és a tetejére egy szelet kenyeret teszünk. Ez utóbbit belenyomkodjuk a vízbe. És most jön a lényeg: a lakás déli fekvésű ablakába tesszük az üveget, de nem teljesen a napra. A déli fekvés nagyon fontos, attól lesz igazán finom.
Két-három napig érlelődik a második nap, ha már savanykás a lé, ki kell venni a kenyeret, akkor nem lágyulnak meg az uborkák. És ami nagyon fontos: az érlelés alatt minden nap egyszer le kell tölteni a levet, majd visszaönteni, ettől egyenletesen savanyodik. Na hajrá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...