2011. július 8., péntek

Egy csirke metamorfózisa



Kezdetben volt a csirke, amolyan bögyös fajta, direkt olyat választottam a boltban, mert egészben sült csirkének szántam. Az is lett belőle. Megtöltöttem diónyi újhagymákkal és zöldfűszeres disznózsírral(zsálya, petrezselyemzöld, rozmaring, bazsalikom apróra vágva és a zsírba keverve) bekenve, krumplival körülrakva megsütöttem.
Nagyon finom lett, de túl bögyösnek bizonyult és szinte az egész melle megmaradt. Egy darabig tologattuk a hűtőben, aztán gondoltam egy merészet és nagyot és készítettem egy jó kis lecsót, amibe a mellet kockára vágva beleforgattam.
A hozzávalók:
2 fej hagyma, 2 paprika, 4 paradicsom, fél cukkini kockára vágva. Elkészítés: a hagymát karikára vágva forró olajban megpároltam, hozzáadtam a feldarabolt paprikákat, majd egy fél pohár vizet. Amikor már jó puha lett hozzáadtam a cukkinit, összepároltam. Végül a meghámozott, kockára vágott paradicsomot tettem bele, megfűszereztem (só, bors, bazsalikom) jól összerotyogtattam és beleforgattam a felkockázott sült csirkemellet.
Nagyon finom lett, de két ember számára soknak bizonyult és biztos voltam benne, hogy másodjára senkinek nem fog kelleni, mióta szabadságon vagyok ugyanis szinte tobzódunk az ízekben, annyi az étel, mintha egy kisebbfajta világvégére gyűjtenénk a vésztartalékokat. Ismét gondoltam hát egy merésze és nagyot, kinyírtam a lecsót, botmixerrel összepürésítettem. Nagyon jó szendvicskrém lett belőle. Kár, hogy még mindig nem eszem igazi kenyeret, csak élesztő nélküli lapos izéket. A jó benne, hogy egy tíz szeletből álló csomagot már két hete majszolok.A tapasztalatok szerint pizzakencének is megteszi a lecsópaszta, amit ezúttal fagyasztott leveles tésztából sütöttem. Akit érdekel, az augusztusi Erdélyi konyhában majd bővebben láthatja Piros, fehér, zöld címszó alatt.
Ez a recept mutatja meg, milyen az, amikor egy gasztroblogger és egy RMDSZ alelnök egy testben laknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...