2011. július 25., hétfő

Tárkonyos rókagomba leves




A blogom bevezetőjében azt írom, hogy keresem az ízeket. Bevallom, leginkább a már ismert és rég kedveltekre gondoltam, de most kinyílt előttem a világ és rájöttem, hogy még sok olyan íz van, amivel érdemes megismerkedni, például a rókagomba. Még soha nem ettem rókagombát, mert mifelénk, a Szilágyságban nincsenek fenyvesek, nincs rókagomba. Tudtam, hogy sárga, láttam képen, de ennyi.
A hét végén Csíkban jártunk ismét, hivatali kötelezettségek miatt. Egy kicsit nehéz szívvel mentem el, de végül az egész családdal vágtunk neki az útnak és kellemes kis családi kirándulás lett belőle. Amikor elindultunk hazafelé, az út szélén mindenütt ott álltak a rókagomba árusok. A férjem nézte, aztán szóvá tette, végül már éreztem hogy megállna, ha egy kicsit biztatnám. Nos, rajtam nem múlt, mondtam állj meg, vegyél. Meg is állt, végül három kilónyi rókagombával lettünk gazdagabbak. Gondoltam valami csak lesz vele, eldobni nem fogjuk.
Volt egy kollégám, zenét tanított, és szeretett gombászni. Ő hozott sokszor az iskolába gombát eladni. Mondtam neki egyszer, hogy nem merem megvenni, mert mi van, ha mérgező. Erre azt mondta az öreg, hogy egyet se féljek: forrázzam le a megtisztított gombát, egy éjszakára tegyek közéje pár cikk fokhagymát. Ha a fokhagyma nem zöldül meg, nyugodtan ehetjük. Nos, ezt a trükköt most is alkalmaztam.
Amint hazaértünk, megtisztítottuk a gombát, ami annyiból áll csak, hogy a tönköket levágtuk, óvatosan, kevés vízben megmostam, mert nem szabad sok vízben mosni, aztán vizet forraltam, pár pillanatra beledobtam a négybe vágott gombát, szűrőkanállal kiszedtem. Egy nagy lábasba tettem és közéje kevertem a fokhagyma cikkeket.
A vizet, amiben forráztam eltettem, mert nagyon jó levesalapnak. (Egy csomó infót sikerült a rókagombáról összegyűjteni az interneten, többek között a leves receptjét is, amit az alábbiakban ismertetek.)
Másnap aztán kikapirgáltam a fokhagymacikkeket, egy sem volt zöld.
Gondoltam készítek egy tárkonyos rókagombalevest, egy jó kis gombapaprikást, a többi gombát pedig elteszem sóban, jó lesz majd a gombás zakuszkába, vagy megesszük később.

Tárkonyos rókagomba leves

A megtisztított gombákat négybe vágjuk, forró vízbe tesszük, ízesítjük ételízesítővel, adunk hozzá egy teáskanálnyi szárított tárkonyt és jó húsz percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk, ha szükséges utánasózunk. Lehúzzuk a tűzről és egy tojássárgát kikeverünk két evőkanál tejföllel, majd a levesbe csorgatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Én sem ettem még rókagombát,hátha majd ezután.Nagyon íny csiklandozó a leves.

    VálaszTörlés
  2. nagyon kivánatos sosem ettem még rókagomba levest, de megkóstolnám most:)

    VálaszTörlés
  3. :))Látom volt mit csináljatok!Ma én is rókagombás ételt készítetem,mi is csak nyáron esszük,de akor gyakran.Szerintem az egyik legfinomabb gomba,jól tettétek,hogy vettetek.Aztán itt jártatok és nem is szóltok???:P

    VálaszTörlés

Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk csak hozzájuk. Lehet, hogy ilyen is van, de a mindennapokban leginkább azt tapasztalom, hogy egyáltalán nem ez történik. Ami egyszerű, magától értetődő, az is lehet kellemes, okozhat feledhetetlen élményt. A legtöbb esetben pedig finom is. Gyakran megesik velem a konyhában is, hogy amit pillanatok alatt készítek el az ajándékoz meg a legtöbb örömmel. Így jártam a spárgával is. Be kell vallanom, hogy nem úgy nőttem fel, hogy ez a zöldség hozzátartozott volna a mindennapjainkhoz. Sőt még az ünnepnapjainkhoz sem. Igazából azt sem tudtam, hogy létezik. Ha valakiről azt hallottam volna, hogy spárgát eszik, arra a következtetésre jutottam volna, hogy kötöznivaló bolond, hogy madzaggal veri el az éhét. Aztán megtudtam, hogy létezik zöldségben is spárga, de nem érdekelt különösebben, mígy egyszer meg nem kóstoltam egy vendéglőben. Akkor úgy ítéltem meg, hogy lesz még dolgunk egymással. Mint minden új dologhoz, a spárgához is végeztem egy kis háttérkutatást: hogyan érdemes elkészíteni, mik azok a praktikák, amiktől finomra sikerül, mire kell figyelni, hogy spárgával végzett konyhai ténykedésünk kielégítő véget érjen, meg ilyenek. Aztán bepróbálkoztam. A legnagyobb nehézséget a pucolása jelentette: konkrétan fogalmam sem volt mit kell róla lepucolni. Most már tudom, hogy a fás részekkel kell vigyázni. Kicsit dolgozom rajta a krumplihámozóval, aztán ahol a végét könnyen le lehet roppantani, ott letöröm. Ennyi. Dolgoztam már fagyasztott spárgával is, ahhoz könnyebben hozzá lehet jutni a boltokban, ez esetben nem volt gond a pucolás. Előkészítésképpen beledobtam lobogó sós vízve, két percig hagytam és leszűrtem. Egyébként a friss spárgával is jó ezt tenni pucolás után, de a két perc szigorúan két perc kell legyen, nem szabad túlfőzni. Érdemes próbálkozni vele, most van a szezonja. A zöldspárga igencsak rövid ideig kapható zöldség, melyet akár a tavasz egyik hírnökeként is számontarthatunk. Rengeteg jótékony tulajdonsággal rendelkezik, hiszen magas a vitamin- és rosttartalma. A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. Mivel nem könnyű a termesztése, ezért a drágább zöldségek közé tartozik. A jó zöldspárga feszes, nem túl vastag, és nem hajlik meg a kezünkben. Ha szeretnénk leellenőrizni, friss-e az áru, akkor finoman nyomjuk meg az ujjunkkal. Akkor tökéletes, ha nem szivacsos a spárga. Most egy olyan receptet mutatok meg, ami vajjal, fokhagymával és boltban vásárolt ropogós hagymával készült. Húsok mellé köretként tálalhatjuk. Én tejszínes burgonyával kínáltam. Vajban párolt fokhagymás spárga Hozzávalók 2 személyre: 5 dkg vaj, 1 kötés spárga, 4 cikk fokhagyma, só, bors, 2 evőkanál ropogós hagyma Elkészítése: Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A friss spárgát megmossuk, a fehér részét letörjük: a spárga fehér végét megnyomkodjuk, és ahol érzzük, hogy puha, ott megfeszítjük és eltörjük. Amikor a víz forr, a megtisztított spárgát beledobjuk, 2 percet várunk, levesszük a tűzről. Leszűrjük. Egy serpenyőben 5 dkg vajat felhevítünk, beletesszük a megtisztított, felkarikázott fokhagymát, picit hagyjuk, hogy a vaj barnulni kezdjen az edény szélén, akkor beletesszük az előfőzött spárgát, kicsit átpirítom, borsot darálunk rá, megsózzuk, majd időnként rázogatva 5-6 perc alatt megsütjük. A ropogós hagymával megszórva tálaljuk.

  Kötöznivaló... Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az igazán jó dolgok bonyolultak, időigényesek és fáradságosan férhetünk...