2011. július 25., hétfő

Tárkonyos rókagomba leves




A blogom bevezetőjében azt írom, hogy keresem az ízeket. Bevallom, leginkább a már ismert és rég kedveltekre gondoltam, de most kinyílt előttem a világ és rájöttem, hogy még sok olyan íz van, amivel érdemes megismerkedni, például a rókagomba. Még soha nem ettem rókagombát, mert mifelénk, a Szilágyságban nincsenek fenyvesek, nincs rókagomba. Tudtam, hogy sárga, láttam képen, de ennyi.
A hét végén Csíkban jártunk ismét, hivatali kötelezettségek miatt. Egy kicsit nehéz szívvel mentem el, de végül az egész családdal vágtunk neki az útnak és kellemes kis családi kirándulás lett belőle. Amikor elindultunk hazafelé, az út szélén mindenütt ott álltak a rókagomba árusok. A férjem nézte, aztán szóvá tette, végül már éreztem hogy megállna, ha egy kicsit biztatnám. Nos, rajtam nem múlt, mondtam állj meg, vegyél. Meg is állt, végül három kilónyi rókagombával lettünk gazdagabbak. Gondoltam valami csak lesz vele, eldobni nem fogjuk.
Volt egy kollégám, zenét tanított, és szeretett gombászni. Ő hozott sokszor az iskolába gombát eladni. Mondtam neki egyszer, hogy nem merem megvenni, mert mi van, ha mérgező. Erre azt mondta az öreg, hogy egyet se féljek: forrázzam le a megtisztított gombát, egy éjszakára tegyek közéje pár cikk fokhagymát. Ha a fokhagyma nem zöldül meg, nyugodtan ehetjük. Nos, ezt a trükköt most is alkalmaztam.
Amint hazaértünk, megtisztítottuk a gombát, ami annyiból áll csak, hogy a tönköket levágtuk, óvatosan, kevés vízben megmostam, mert nem szabad sok vízben mosni, aztán vizet forraltam, pár pillanatra beledobtam a négybe vágott gombát, szűrőkanállal kiszedtem. Egy nagy lábasba tettem és közéje kevertem a fokhagyma cikkeket.
A vizet, amiben forráztam eltettem, mert nagyon jó levesalapnak. (Egy csomó infót sikerült a rókagombáról összegyűjteni az interneten, többek között a leves receptjét is, amit az alábbiakban ismertetek.)
Másnap aztán kikapirgáltam a fokhagymacikkeket, egy sem volt zöld.
Gondoltam készítek egy tárkonyos rókagombalevest, egy jó kis gombapaprikást, a többi gombát pedig elteszem sóban, jó lesz majd a gombás zakuszkába, vagy megesszük később.

Tárkonyos rókagomba leves

A megtisztított gombákat négybe vágjuk, forró vízbe tesszük, ízesítjük ételízesítővel, adunk hozzá egy teáskanálnyi szárított tárkonyt és jó húsz percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk, ha szükséges utánasózunk. Lehúzzuk a tűzről és egy tojássárgát kikeverünk két evőkanál tejföllel, majd a levesbe csorgatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Én sem ettem még rókagombát,hátha majd ezután.Nagyon íny csiklandozó a leves.

    VálaszTörlés
  2. nagyon kivánatos sosem ettem még rókagomba levest, de megkóstolnám most:)

    VálaszTörlés
  3. :))Látom volt mit csináljatok!Ma én is rókagombás ételt készítetem,mi is csak nyáron esszük,de akor gyakran.Szerintem az egyik legfinomabb gomba,jól tettétek,hogy vettetek.Aztán itt jártatok és nem is szóltok???:P

    VálaszTörlés

  Karfiolpizza, az egészséges kényeztetés A karfiol nagyon sookoldalú alapanyag és bár mindannyiunk kedvence a rántott karfiol, azon túl i...