A máj
fogyasztásáról nagyon megoszlanak a vélemények. Akik mellette foglalnak állást
egyenesen azt állítják, hogy az egyik legtáplálóbb étel. Tény és való, hogy
nagyon sok B-vitamint tartalmaz, ez az a vitamin, ami jót tesz az
immunrendszernek, fontos az idegrendszer számára, de a hajunk és a bőrünk szépségéhez
elengedhetetlen. Ráadásul a csirkemáj annyi fehérjét tartalmaz, mint a
csirkemell, ezért a szép, sudár alak elérésében is segítségünkre lehet. Ha a májkrémet szeretjük inkább érdemes
otthon elkészíteni, legalább tudjuk pontosan, hogy mi kerül bele, elkészítése nem bonyolult, nem időigényes, a
végeredmény viszont mennyei! Megfelelően tárolva egy jó darabig eláll.
Ínycsiklandó csirkemájkrém
Hozzávalók két 400 g-os üveghez: 1 fej fokhagyma, 15 dkg
hasaalja szalonna, 10 dkg zsír, 25 dkg csirkemáj, só, bors, 1 evőkanál
köménymag, 1 ág rozmaring (vagy 1 evőkanl szárított, morzsolt).
Elkészítése:
1. A
megtisztított fokhagymát egy lábasba tesszük.
2. Hozzáadjuk a
bőröstől felkockázott szalonnát, a zsírt és a fűszereket.
3. Mérsékelt
hőfokon addig sütjük, míg a felolvadt zsírban a szalonna teljesen átsül. Ez
körülbelül 40 percig tart. Közben gyakran átkavarjuk.
4. A csirkemájat
megmossuk, lecsepegtetjük és a kisült szalonnához adjuk. A zsír el kell lepje
teljesen a májat.
5. Addig sütjük
tovább, míg a máj teljesen átsül, a színe rózsaszínből barnára vált át. Ez
nagyjából 25-30 percet jelent. Érdemes kivenni egy darabot, kettőbe vágni, hogy
megbizonyosodjunk affelől, hogy a belseje is teljesen átsült a májnak.
6. A zsírjából 2
kisebb merőkanálnyit átszűrünk és félretesszük.
7. A többit
turmixgépben krémesre turmixoljuk és üvegekbe rakjuk.
8. Az üvegek
tetejére rámerjük az átszűrt zsírt és hűvös helyen hagyjuk a zsírt megdermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése