A karfiol nagyon jó alapanyag lehet lepényekhez is, gyakorlatilag liszt nélkül készíthetünk tartalmas, finom, tápláló pizzaszerű fogásokat belőle, Nem fogjuk megbánni, mert finomak és nem is hízlalnak.
Nagy kedvencem, a sütőtök is szerepet kapott ebben az ételben, mert éppen volt belőle készen egy kis fokhagymás sütőtökkrém. Tetejére sonka, reszelt sajt került. Nagyon finom volt.
Karfiollepény
Hozzávalók: 1 közepes fejkarfiol, 5 dkg reszelt mozzarella, 1 teáskanál szárított oregánó, 1 teáskanál szárított bazsalikom, ½ teáskanál só, 4 cikk fokhagyma, 3 dkg vaj. A sütőtökkrémhez: 2 szelet sütőtök, 4 cikk fokhagyma, só. A tetejére 3-4 szelet prosciutto, reszelt sajt.
Elkészítése:
1. A karfiolt
megmossuk, rózsáira szedjük és aprítógépben ledaráljuk.
2. A vajat
felhevítjük, megpároljuk benne a megtisztított, felkarikázott fokhagymát.
3. Hozzáadjuk a
darált karfiolt is, sűrűn kavarva 15 perc alatt megpároljuk.
4. A párolt
karfiolt tálba rakjuk, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a tojást, sót,
oregánót, bazsalikomot és jól összekavarjuk.
5. A masszát egy
kivajazott tortaformába nyomkodjuk és 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.
6. A sötőtököt tepsiben, 200 fokon, 25 percig sütjük, mellé rakjuk a fokhagymacikkeket és újabb 20 percig visszatesszük a sütőbe. Amikor kész, a sütőtököt a héjából belekanalazzük egy késes aprítőba, mellé dobjuk a fokhagymát és összedaráljuk.
7. A krémmel megkenjük a kisült lepényt, lehelletvékony prosciuttót tépkedünk rá és reszelt sajttal megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése